На Цветница рязка промяна на времето

17 Април 2022 | 08:19
0 коментара
Общество
На Цветница рязка промяна на времето

На Цветница е обявен жълт код в цялата страна за валежи от дъжд, които заради застудяването ще преминават в сняг, предаде БГНЕС.

 

Над Северозападна, Североизточна и Югоизточна България се очакват валежи предимно от дъжд, придружени от усилване на вятъра.

В София минималната и максималната температура ще бъде около 8 градуса, по Черноморието 11 градуса, в северните райони 8-10, в Южна България до около 11-12 градуса.

През нощта срещу понеделник

валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.

По Черноморието

ще бъде облачно, около и след обяд на много места с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в южните райони, има условия за значителни количества. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта ще са 10°-14°, а привечер 5°-7°. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

В планините

ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг, сутринта под около 1200 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. Преди обяд вятърът все още ще има южна компонента, но до вечерта навсякъде ще се ориентира от североизток и ще е умерен до силен и с него по проходите ще се създават условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температурите ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

В началото на новата седмица

времето ще бъде доста студено за периода: в понеделник минималните температури ще са между 0° и 5°, максималните в повечето места между 5° и 10°, във вторник малко по-високи. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в районите с надморска височина над 500-600 м - и сняг; все пак валежите ще намалеят като обхват и интензивност.

Вятърът ще остане от север-североизток, в понеделник ще отслабне до умерен, а във вторник ще стане от западната четвърт.

Добавете Вашия коментар

TOP