На 25 ноември БПЦ отдава почит на Свети Климент Охридски

25 Ноември 2023 | 08:53
0 коментара
Общество
България
На 25 ноември БПЦ отдава почит на Свети Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.

Църквата определила паметта му да се чества в деня на древния светец Климент, епископ на Сердика (днешна София)

и после на Рим, чиито мощи свети Константин-Кирил намерил в Херсон и след това занесъл в Рим. На него бил кръстен най-видният от учениците на светите братя - Климент, когато бил ръкоположен за свещеник във Вечния град.

Свети Климент Римски бил роден в Рим в знатно семейство и получил много добро образование.

Когато апостол Петър проповядвал там, Климент повярвал и се кръстил, а после станал пламенен проповедник на християнството, написал и няколко съчинения. Той първо бил епископ на Сердика, а по-късно - на Рим. Ръководил църквата с голямо усърдие, но при император Траян бил заточен на Кримския полуостров близо до град Херсон. Там завързали желязна котва на шията му и го хвърлили в морето. Така починал в 101 г.

Свети Климент Охридски бил български славянин от македонските български земи.

Присъединил се към свети Кирил и Методий в Моравската им мисия, и бил неотлъчно с тях в Моравия, Панония, в немските земи, в Рим и т.н. След смъртта на свети Методий Климент дошъл с други ученици през 886 г. в България, а после свети княз Борис го изпратил за архиепископ в югозападните български земи със седалище в Охрид.

Натрупал голям опит край своите учители, той не само живял с примерна християнска праведност,

но и развил неимоверна дейност като свещенослужител, учител, църковен писател и преводач. Станал "пръв епископ на български език", свети Климент обучил 3500 души за нуждите на християнската просвета в своята епископска област, много от тях ръкоположил за свещеници. Упокоил се в дълбока старост през 916 г., почитан от всички още приживе, а след смъртта му бил признат за един от първите български светци.

На 25 ноември Софийският университет "Св. Климент Охридски"

отбелязва и своя патронен празник с академично тържество. Най-старото висше учебно заведение празнува 133 години.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Климент и Климентина. От латински името Климент (латинското clemens) означава милостив.

Източник: БТА/Проф. Иван Желев 

Добавете Вашия коментар

TOP