На 2-ри септември става ясно ще има ли оставка

18 Август 2020 | 11:28
0 коментара
Политика

2 септември е денят, когато ще стане ясно дали ще има оставка на правителството или не.

Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева тази сутрин пред бтв. Тя поясни, че ако не се съберат достатъчно депутатски гласове за свикването на Велико народно събрание за обсъждане на предложените от ГЕРБ промени в Конституцията, ще се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това щяло да стане ясно на 2 септември.

Според Захариева критиките към проекта - сред които е тази, че се дава още повече власт на главния прокурор, който остава безконтролен - са неоснователни. Не било вярно, че се погазва принципът на разделение на властите чрез осигуряването му на право на законодателна инициатива чрез Съвета на прокурорите, в който той членува по право.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, каза вицепремиерът и външен министър.

Захариева посочи, че президентът не се държал като президент, а като лидер на опозиционна партия:

"Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия.  Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме, нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС“, коментира още тя. 

Добавете Вашия коментар

TOP