На 10 октомври българските архивисти отбелязват своя професионален празник

10 Октомври 2016 | 08:14
0 коментара
Общество
На 10 октомври българските архивисти отбелязват своя професионален празник

На 10 октомври българските архивисти отбелязват своя професионален празник.

По този повод Държавна агенция „Архиви” организира специална пресконференция на тема: „65 години от създаването на държавните архиви в България”. Ще бъде представен и най-новият проект на агенцията - сайтът „Изобразително изкуство“ с дигитални изображения на съхраняваните в архивите творби на изобразителното изкуство от български и чуждестранни автори. В 17 часа вечерта ще се състои о официалното откриване на изложбата „Изкуство в архивите“ с художествени произведения, съхранявани в Централния държавен архив. Ще бъде обявена и инициативата „Читател на 2015 година“ и съответно читателят с най-голям брой посещения в архивите.

По повод на годишнината Държавна агенция „Архиви” обявява 10 октомври за Ден на отворени врати за всички архиви в страната. Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната.

Посетителите в сградата на ул. „Московска“ № 5 ще могат да видят уникални и особено ценни архивни документи в читалните на Централния държавен архив и Държавен архив – София. Ще бъдат отворени и архивохранилища на Централния държавен архив. Любопитно е и мястото, където на документите се дава „нов живот“ – лабораторията по реставрация и консервация. Ще бъде демонстриран и процесът по дигитализиране на архивни документи. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP