МЗ: Няма да има затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни COVID вълни

21 Юли 2022 | 16:55
0 коментара
Бизнес
МЗ: Няма да има затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни COVID вълни

До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни пандемични вълни, към настоящия момент е невъзможно да се стигне заради изискването, записано в Закона за здравето от май тази година.

Това каза Илия Тасев - директор на Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в Министерството на здравеопазването, по време на заседанието на парламентарната Комисия по туризъм.

Макар и без кворум, членовете на комисията решиха да се съобразят с предвиденото в дневния ред на заседанието й и да изслушат представители на Министерството на здравеопазването за повишената заболеваемост и очаквания пик на настоящата COVID вълна и мерките и планираните действия на здравните власти в контекста на туристическия сезон.

Според приетите промени в Закона за здравето не могат да се затварят обекти, бизнеси и дейности, допълни Тасев и изтъкна, че до тази мярка не може да се стигне дори и по приетия план. 

Могат да бъдат ограничавани определен обем от дейности или да се въведат изисквания като например – носене на маска или спазване на дистанция, дезинфекция на ръце.

Любомир Бакаливанов, заместник-министър на здравеопазването, съобщи, че към 19 юли 9 области - Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол са в етап едно според плана за справяне с пандемията, като в тези области са въведени временни противоепидемични мерки, сред които са носене на маски в лечебните и здравните заведения, в обекти за социални услуги, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра в местата със струпване на хора, работа от разстояние, където това е възможно. С решение на Министерския съвет от 14 юли бяха приети Национален план за готовност при пандемия и Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Към 20 юли броят на областите в етап едно вече е 17, като новите осем области са Благоевград, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Силистра. За тях също предстои да се въведат временни противоепидемични мерки, като има минимум два-три дни за подготовка за въвеждането им, обясниха от министерството.

Добавете Вашия коментар

TOP