Мъртва ли е глобализацията?

27 Март 2022 | 09:41
0 коментара
Любопитно
Мъртва ли е глобализацията?

Глобализацията, която има както привърженици, така и противници, е подложена на изпитание както никога досега след двойния удар на коронавируса и войната, започната от Русия в Украйна.

Пандемията вече повдигна въпроси относно зависимостта на света от икономическия модел, който разруши търговските бариери, но направи държавите силно зависими една от друга, тъй като производството беше преместено през десетилетията.

Държавите и компаниите се бореха да се справят с големи затруднения в глобалната верига за доставки.

Войната на Русия в Украйна породи опасения за по-нататъшни прекъсвания, като под заплаха е всичко - от доставките на енергия и автомобилни части до износа на пшеница и храни.

 

Лари Финк, ръководител на финансовия гигант BlackRock, заяви категорично: "Руската инвазия в Украйна сложи край на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия. Вече бяхме свидетели на това как свързаността между нациите, компаниите и дори хората се обтегна от двегодишната пандемия", написа Финк в писмо до акционеритена компанията.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не е съгласна с това.

"Наистина трябва да се противопоставя на прогнозите за край на глобализацията", каза тя в интервю за CNBC.

"Ние сме дълбоко взаимосвързани в световната икономика. Очаквам това да остане, то е нещо, което е донесло ползи на Съединените щати и на много други страни по света", каза Йелън.

Недостигът на хирургически маски в началото на пандемията през 2020 г. се превърна в символ на зависимостта на света от китайските заводи, произвеждащи всякакви стоки.

Конфликтът между Русия и Украйна породи опасения за недостиг на храни в целия свят, тъй като двете воюващи държави са сред основните житници на света.

Войната постави в центъра на вниманието силната зависимост на Европа - и особено на Германия - от доставките на газ от Русия, която сега е подложена на унищожителни санкции.

"Появиха се редица уязвимости, които показват ограниченията на веригите за доставки, разположени на различни места”, заяви бившият генерален директор на Световната търговска организация Паскал Лами пред АФП.

Напрежението в световната търговия накара Европейския съюз, например, да търси "стратегическа автономия" в критични сектори.

Производството на полупроводници - микрочипове, които са жизненоважни за различни индустрии - от видеоигри до автомобили - сега е приоритет за Европа и САЩ.

"Пандемията не доведе до радикални промени по отношение на преместването (връщането на бизнеса от чужбина)", казва Ферди дьо Вил, професор в Института за международни и европейски изследвания в Гент.

"Но този път може да е различно, защото (конфликтът) ще окаже влияние върху начина, по който бизнесът мисли за своите инвестиционни решения, за своите вериги за доставки", каза той.

Сега целта е да се пренасочи стратегическата зависимост към съюзниците, което дьо Вил той нарича "friend-shoring" вместо "off-shoring".

Споразумението между САЩ и ЕС от петък за създаване на работна група, която да откаже Европа от зависимостта ѝ от руските изкопаеми горива, е най-пресният пример за "friend-shoring".

За Паскал Лами това показва, че "няма деглобализация".

Според него „Глобализацията е "животно, което еволюира".

От друга страна глобализацията вече беше изправена пред екзистенциална криза, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с Китай през 2018 г., предизвиквайки размяна на наказателни мита.

Неговият наследник Джо Байдън се позова на необходимостта от "купуване на американски стоки" в своя мащабен инвестиционен план за "възстановяване на Америка".

"Ще купуваме американско, за да сме сигурни, че всичко - от палубата на самолетоносача до стоманата на предпазните огради на магистралите - е произведено в Америка", каза той в речта си "За състоянието на съюза".

Една от концепциите, които се появиха през годините на управление на Тръмп, беше "отделянето" - идеята за развързване на икономиките на САЩ и Китай.

Заплахата не е отшумяла, особено след като Китай отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

Съединените щати предупредиха, че втората по големина икономика в света ще бъде изправена пред "сериозни последствия", ако окаже материална подкрепа на Русия във войната ѝ в Украйна.

Китай вече има и други спорни въпроси със Запада, като Тайван - самоуправляващата се демокрация, която Пекин се е зарекъл да завземе един ден, ако е необходимо, със сила.

"Засега не е в интерес на Китай да влиза в конкуренция със Запада", казва Сяодун Бао, портфолио мениджър във фирмата Edmond de Rothschild Asset Management.

Но войната в Украйна е шанс за Китай да намали зависимостта си от щатския долар. Вестник Wall Street Journal съобщи, че Пекин води преговори със Саудитска Арабия за закупуване на петрол в юани вместо в долари.

"Китай ще продължи да изгражда основи за бъдещето и развитието си", категоричен беше Бао.

---------------------------------------------------------------------------

Али Бекатю, АФП

Добавете Вашия коментар

TOP