Мъж от Бургас изнудван цяла година, дал 200 хил. лв. от страх да не го арестуват

15 Януари 2023 | 08:35
0 коментара
Криминално
Мъж от Бургас изнудван цяла година, дал 200 хил. лв. от страх да не го арестуват

Районна прокуратура Бургас наблюдава две досъдебно производство за изнудване, придружено със заплахи за живота и здравето на потърпевшия и за кражба в особено големи размери .

За изнудването и повдигнато обвинение на 23-годишен младеж, по чл. 213а от НК, който предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 3 000 лв. Лицето е задържано за 72 часа, като наблюдаващия прокурор ще внесе мярка „задържане под стража".

 

„Потърпевшият е на 35 години, а извършителят е на 23 години. Двамата се запознават в заведение и след това поддържат контакт през социалните мрежи. По-младият е поискал в последствие парична сума в заем, която и върнал навреме. След това е поискал втора сума, която също е върнал. След време е поискал трета сума - 10 000 лв., за да развива бизнес и печалбата от него да делят двамата, след което развил тезата, че тези пари за били за незаконна дейност- разпространени е на наркотици и полицията ги е наблюдавала, подслушвала и снимала. За да не стигне до ареста на двамата той е обяснил, че трябва да се плаща на полицейските служители, които са високопоставени и са от София", заяви на съвместен брифинг на прокуратурата и полицията ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

 

Започва предаване на суми от изнудвания на 23-годишния младеж, които достигат общо 186 000 лв. за период от една година. За да може да осигури спокойствието си, потърпевшият е бил принуден дори да тегли кредити. След като споделил със свои близки за напрежението, на което е подложен, те са сигнализирали полицията. След като са използвали СРС-та, 23-годишният младеж е задържан. Сумата, която е получил от изнудването, е проиграна в игралните зали и покупки на скъпи дрехи и парфюми, и мотоциклет за 8 000 лв.

Прокуратурата изнесе данни и за извършена кражба в размер на 150 000 лв. и златни накити - 50-60 грама от младо семейство, което има собствен бизнес. Задържани са двама извършители. В жилището и проникнато с подбран ключ. За кражбата НК предвижда от 3 до 15 години затвор. Семейството е било следено два месеца от специално лице, което е било вербувано за тази дейност. Изучавани са навиците на семейството. Сумата е открита, както и златните накити. Престъплението е разкрито за три дни. Единият от извършителите на кражбата е осъждан. Лицата са задържани за 72 часа.

 

Все още не са ясни мотивите за извършеното престъпление от арестувания 20-годишен Иван Чонтов, който блъсна шест коли и автобус по време на полицейско преследване в четвъртък вечер.

„Въпреки че не са установени алкохол и наркотици в кръвта поведението на момчето е неадекватно. Ще поискаме и психиатрична експертиза, както и кръвна проба все пак за употреба на наркотици. Арестуван е и бащата на момчето Петър Чонтов, който е заплашвал свидетели", обясни прокурор Мария Маркова./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP