МВР: Съпругата на Нотариуса е назначена в структурите на МВР със заповед на Бойко Рашков

01 Април 2024 | 19:45
0 коментара
Политика
България
МВР: Съпругата на Нотариуса е назначена в структурите на МВР със заповед на Бойко Рашков

Дали едно лице е доброволен сътрудник на МВР е държавна тайна. Съпругата на Мартин Божанов-Нотариуса е назначена в структурите на МВР със заповед, подписана от министър Бойко Рашков. Това се казва в позиция на вътрешното министерство, изпратена до медиите по повод на случая с Мартин Божанов.

Вижте пълния текст на позицията на МВР:

„Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация.

 

Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

 

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите системата на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване".

"Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори".

"Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот.

 

Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори".

 

"Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите", се казва в позицията на вътрешното министерство.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP