МВР шефът готви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров-няма му доверие

19 Август 2023 | 06:54
0 коментара
Политика
България
МВР шефът готви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров-няма му доверие

Министърът на вътрешните работи ще изготви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Причината е, че Калин Стоянов му няма доверие, обяви премиерът Николай Денков. Той посочи, че засега няма предложение за наследник на Петър Тодоров.

 

Мотивите на премиера за исканата оставка е липса синхрон и координация между вътрешния министър и главния секретар на МВР.

 

"Има няколко групи факти, които сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с дейността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР", обяви днес министър-председателят.

 

Денков поясни, че на всички срещи до момента при отсъствие на министъра е бил викан заместник-главният секретар, а не Петър Тодоров каквато е практиката.

"По всички тези причини помолих вътрешния министър да не търпи повече тази ситуация и да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров и въпросният доклад да бъде внесен в МС, гласуван в сряда и изпратен към президентството." - каза още Николай Денков.

 

Запитан кой ще заеме мястото на главен комисар Петър Тодоров, премиерът отговори, че първо трябва да бъде освободен Тодоров.

 

По думите му докладът се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет още на заседанието през следващата седмица. Финалното решение обаче е на президента.

 

"Това, което искаме, е да се върне координацията и синхрона между министъра и главния секретар, който ще застъпи. Но първи би трябвало да имаме акт, който зависи от президентството. Когато бъде освободен този главен секретар, тогава ще обявим със съответни мотиви и кой би могъл да бъде човекът“, обясни премиерът.

 


Премиерът и министърът на вътрешните работи не посочиха конкретните основания за инициативата за освобождаване на Петър Тодоров: "Имаме основания, които ще изложим писмено като мотиви и аргументи. Не говорим за нищо политическо. Няма да допусна който и да било да ми се меси в кадровата политика в МВР", каза министърът.

Петър Тодоров беше назначен за главен секретар през август 2021 г., когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, в служебно правителство на Румен Радев. През ноември миналата година Петър Тодоров и негов заместник подадоха оставки след няколко инциденти, при които полицаи пострадаха при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът обаче не прие оставките.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP