МВР с Драконови мерки за сигурност заради концерта на Слави Трифонов, централна София ще бъде блокирана

29 Октомври 2016 | 02:25
1 коментара
Общество
МВР с Драконови мерки за сигурност заради концерта на Слави Трифонов, централна София ще бъде блокирана

За повече от денонощие движението в района около Орлов мост в събота ще бъде блокирано заради грандиозния безплатен митинг-концерт на Слави Трифонов по повод референдума, който ще се случи точно там в събота вечер. Заради превръщането на ключовото кръстовище в сцена, два важни за придвижването през центъра на града булеварда - "Цар Освободител" и "Евлоги и Христо Георгиеви", както и множество улици в квартал "Яворов" в София ще бъдат затворени за различни периоди от време през уикенда.

Водещият на телевизионното предаване, излъчвано по bTV, обяви събитието преди месеци, когато Конституционния съд реши три от въпросите на референдума да отпаднат. Очаква се безплатният концерт-митинг да привлече множество почитатели на Слави Трифонов и на инициативата на екипа му.

Събитието обаче се оказа притегателно и за небезизвестния "ловец" на бежанци Петър Низамов–Перата, който по-рано през седмицата обяви, че събира доброволчески отряди, които да пазят жените по време на концерта от евентуални набези от мигранти, въпреки че информация за подобна опасност не е известна досега. Въпреки това събитието ще премине под засилени мерки за сигурност, които освен ограниченията в движението още от петък вечер включват и над 20 пункта за проверка на багаж.

Промени в движението

Още в петък срещу събота в полунощ ще бъде затворен участъкът на бул. "Цариградско шосе" от подлеза на Софийския университет до алея "Яворов", а при необходимост и до 4-ти км в посока Пловдив. Най-голямата пътна артерия в централна София ще бъде затворена чак до 8 ч. сутринта в неделя. Другият блокиран булевард, който ще бъде затворен за същия период, е "Евлоги и Христо Георгиеви" в отсечката от националния стадион до ул. "Шипка". Почти цялата ул. "Цар Иван Асен II" пък може да бъде затворена по преценка на полицията от 18 ч. в събота до полунощ. Заради затварянето на булевардите ще бъдат променени и маршрутите на тролейбусния и автобусния градски транспорт, който преминава през тях.

След концерта - на лов за бежанци

В навечерието на събитието обаче стана ясно, че известният "ловец на мигранти" Петър Низамов-Перата смята да организира "граждански патрули", които да охраняват реда по време и след концерта на Трифонов. Във Facebook профила си Низамов, които и преди е организирал "доброволчески отряди" срещу мигрантите и е водил множество антимигрантски протести в страната, е заявил, че има "информация за планирани нападения към групи жени след концерта в околните улички до Орлов мост". 


Слави Трифонов се разграничи от призива на Низамов в ефира на шоуто си и го обяви за провокация, която цели да създаде напрежение. От МВР съобщиха, че ще има засилени мерки за сигурност в центъра на София, а от екипа на Трифонов обявиха на страницата на шоуто, че ще бъде ангажирана и охрана от частна фирма. 

Как се стигна до "митинг-концерта"

До концерта-митинг се стига след продължила вече повече от година сага с референдума, инициирана от водещия и екипа му. През есента на 2015 г. те започнаха да събират подписка за провеждането на допитване до народа с шест въпроса, касаещи елементи от държавното управление. Подписката влезе в парламента и провокира депутатите да разгледат в рамките на две седмици промени в Изборния кодекс, които целяха да отменят провеждането на референдума по същото време като следващите избори. Тогава очевидно много от тях смятаха, че допитването е прелюдия на влизането на Трифонов в политиката. След публичен натиск от страна на водещия и част от обществеността, която се възпротиви срещу ограничаването на правата за гласуване на българите в чужбина (промени, които също бяха прокарани през промените в Изборния кодекс), лично премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина на депутатите си да "пуснат" шестте въпроса без редакция, което те направиха единодушно. Дебатите около изборното законодателство почти разцепиха управляващата коалиция.

 

 
Централна София ще бъде блокирана заради концерта на Слави Трифонов

Преглед на оригинала

Автор: Капитал


Веднага след това президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с конституцията на три от въпросите, като съдът в крайна сметка реши, че и трите наистина противоречат на конституцията. Трифонов се зарече да организира концерт-митинг срещу "политическото статукво", което според него и екипа му е орязало нарочно въпросите. Никоя от големите партии не поиска да агитира в подкрепа или срещу въпросите на референдума. Допитването така и не стана част от президентския дебат - нито един от основните кандидати за президент не е обявил твърда позиция по темата.

Наредиха на почиващите полицаи да са на разположение, за да не ходят на концерта на Слави, съобщава Фрогнюз.

Над 3000 полицаи са вдигнати на крак заради концерта на Слави Трифонов в подкрепа на предстоящия национален референдум. Поне 2000 ще бъдат командировани от провинцията, съобщиха за Фрог нюз източници от вътрешното ведомство. Ченгетата подозират, че това се прави умишлено, за да се създава усещане за опасност и напрежение.

Шефовете на МВР  са измислили и друга врътка , така че на концерта-митинг да отидат колкото се може по-малко полицаи като зрители. Те дали устна заповед на всички почиващите да си стоят вкъщи до второ нареждане. Обяснили им, че ще ги използват, ако се наложи. Така в събота цялата  полиция е приведена в готовност като за война. Униформените смятат, че зад крутите мерки за сигурност прозира страха на управляващите от влиянието на водещия.

източник:Капитал, Фрогнюз

Добавени коментари

шоу публикува:
29 Октомври 2016 | 12:00
ОПА СТАВА НЕЩО НОООООО...........?????????????? ЩЕ СЕ ЧУЕ

Добавете Вашия коментар

TOP