МВР: Провокатори са хвърлили две бомби сред протестиращите при снощните сблъсъщи в София

15 Юли 2020 | 09:26
0 коментара
Общество

Стигна се до ексцесии, въпреки многократните предупреждения на полицията - това е основното заключение в обясненията на полицията за снощното напрежение точно пред вратата на бившия Партиен дом.

 Сградата сега е част от Народното събрание.

 

Минута след полунощ полицията даде пред Партийния дом брифинг с данни за инцидента, който се случи около 22 ч. Пред медиите говори зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

"Бяха хвърлени две бомби. Не казвам пиратки, не казвам бомбички. Това бяха доста сериозни бомби на средата на множеството, на стъпалата на Народно събрание 2. Имаше журналисти, фоторепортери. Имаше полицаи без каски, точно 6 човека.

Едно момче падна точно след хвърлената бомба. Двама полицаи клекнаха да му окажат помощ.

През това време, със секунди разлика, падна транспарантът. След което, без никаква намеса на полицейски служители, започва масово замерване с кутии и пликове червена боя. Цялата сграда, множество ударени колеги има с червена боя. Бутилки - стъклени бутилки. Счупи се вратата и беше направен опит за нахлуване вътре", разказа Антон Златанов..

Двамата полицейски служители без каски са били нападнати и бити.

"Вследстие на нашите действия опазихме и сградата, и възстановихме реда. Имаше още много бомбички и много бутилки. Когато се хвърляха те, миришеше на ацетон много силно - запалителна течност.

Кой ходи на протест с бутилки със запалителна течност и с червена боя?

Искам да кажа, че няма да допуснем нападение над полицейски служител, нито нахлуване в сградата", подчерта зам.-директорът на СДВР .

Той благодари, че голямата част от хората са се разграничиха рязко от провокаторите.

"Но след 22-23 ч хората, които искат да провокират, получават поле на действие. Затова апелирам протестът да приключва към 22 ч. Провокатори опорочиха края на протеста. Благодарим на организаторите, че веднага обявиха край", каза още Златанов.

Инцидентът стана малко след 22 ч тази вечер.

 

Двама полицейски служители са потърсили медицинска помощ. Много други, които са били на първа линия пред сградата, са получили по-леки наранявания.

Младият мъж, който е паднал след хвърлянето на бомбите, е транспортиран за преглед в болнично заведение.

Задържани са шестима души, като се установява дали са виновни за инцидента. Ще продължи разпознаването и на други участници в инцидента.

 

"Благодаря на колегите за перфектната работа. Полицията не желае да има безредици, отново призоваваме гражданите да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации", каза в заключение старши комисар Златанов.

 

В социалните мрежи има категорични мнения, че обикновените протестиращи са направили всички възможно да спрат провокацията - особено организаторите, в лицето на Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков.
 

Инцидентът започва след като млади мъже окачват огромен транспарант с надпис "Проодава се"  на сградата на Народното събрание, към 22:20 часа.

Точно когато едно от момчетата слиза и всички много му се радват, единият край на плаката пада. Полицай го дръпва, целият транспарант и пада и това отключва настъплението към сградата. 

Полицаите, пазещи входа на Партийния дом, са двама-трима, а събралите се да гледат транспаранта стотици. Действията им са отключили гняв и полицаите са били пометени.

"Народът се втурна, полетяха димки, предмети, стотици хора... Велислав Минеков, който е един от организаторите на протеста, се опитваше да ги спира, но беше смачкан на стълбите. Все още хората са хиляди. Чуват се сирени", разказват очевидци. 

Тази сутрин се видяха и поражението от погрома: счупени са 5 стъкла на една от вратите на централния вход. По фасадата и по вратата се вижда червена боя.

Подобен случай имаше през лятото на 2013 г., на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Тогава транспарантът беше опънат пред другата сграда да парламента в която се провеждат заседанията.

Партийният дом е в процес на реконструкция от години и в него трябва да се премести Народното събрание, тъй като сградата на бившата БКП е значително по-голяма.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP