МВР обмисля по-строг контрол на влизащите в София

19 Април 2020 | 17:08
0 коментара
Криминално

С премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб днес ще начертаем мерките за прибиране на софиянци след празниците, разясни пред Нова тв вътрешният министър Младен Маринов.

На въпрос дали има вероятност да останат хора блокирани и да не могат да се приберат в София, той заяви, че от четвъртък има множество случаи на тарикати - на излизане доказват на колегите, че са от провинцията, а на влизане - доказват, че са софиянци.

Отивам в Министерски съвет с колегите от Щаба, за да начертаем мерките за прибиране на софиянци и да видим как ще продължим след празниците. Мерките са достатъчно затегнати. Придвижването става само в определени времеви прозорци – сутрин между 6.00 и 8.00 и вечер от 18.00 до 20.00 часа. Вчера имаше много случаи на софиянци, които в четвъртък са убедили колегите, че са от провинцията и сега не могат да се приберат, защото нямат основанието за постоянен адрес. София трябва да влезе в един по-нормален ред. Не всички фирми са затворени. От вторник започна нормален, доколкото може в тази ситуация, ден и хората трябва да се приберат, за да отидат на работа. Това трябва да стане с попълнени декларации, допълни той.

Поздравявам всички християни с Възкресение Христово и да им пожелая в днешно време всички да сме здрави. Благодаря на патриарха и всички духовници за създадената организация по храмовете. Тя беше в синхрон с наложените мерки. България може би е единствената държава, която не заключи храмовете, което е исторически момент, тъй като вярата никога не трябва да угасва, коментира министърът.

Според Маринов напрежението във „Факултета“ вече е отминало и хората са разбрали целта на карантината. Тя е да се запази тяхното здраве и здравето на всички граждани в столицата. Бяха направили така, че да се организират, за да спазват карантината. Вчера и кметът Йорданка Фандъкова и полицията раздаваха помощи във вид на храна за крайно нуждаещите се, защото движението им е ограничено. Силно се надявам да няма ескалация на напрежението. В тези квартали живеят и роми, и българи. Причината да бъде ограничено движението им не е тяхната принадлежност, а решението е взето след анализ на РЗИ-тата и Щаба, защото там има огнище, което може да бъде опасно за цялата столица. Карантината се налага за 14-дневен срок, подчерта Младен Маринов.

Битовата престъпност бележи спад, но домашното насилие не е. Хората се прибраха от улицата и са в по-тесни пространства, получава се и изнервяне. Не бих казал, че има тенденция за значително повече сигнали, посочи още той.

На ден в столицата се попълват около 80 000 декларации, каза още министърът на вътрешните работи.

За хората, които са подали фалшиви декларации, се докладва на компетентната прокуратура. Има случаи, когато това е административно нарушение и ще бъде съставен акт, но където установим състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще уведомим компетентната прокуратура, обясни Маринов.

Имаме готовност да компенсираме полицаите по пунктовете. В момента се правят разчетите и премиерът ще обяви средствата, които могат да се заделят от бюджета, за да се компенсират финансово полицаите, които работят на терен по контролните пунктове, добави министърът. Когато мине кризата, те ще могат да бъдат компенсирани и с почивка. Те вече един месец ежедневно работят на терен с намалено време за почивка. Колегите са издръжливи. Искам да благодаря на техните семейства, защото знам какво значи да не си на празника вкъщи. Надеждата ми е по-бързо да преминем през този труден период и постепенно да се върнем към нормален ритъм на живот, каза още той.

По отношение на отхлабването на мерките, Маринов напомни, че и ЕС вече е изготвил пътна карта за излизането от кризата. Там ясно са очертани двата показателя, които трябва да са налични, за да се говори за разхлабване на мерките. Това са трайна тенденция за намаляване на заразените, каквато в момента няма в България, както и категорично да бъде осигурен достатъчно медицински ресурс за поемане на нуждаещите се от болнично и интензивно лечение. В процес на работа можем да променяме целевите групи, върху които се налага карантина, самите мерки и обектите от бизнеса, които могат да работят. Това трябва да се прецени от специалистите, допълни министърът.

Добавете Вашия коментар

TOP