„Музикаутор“ осъди Благоевград да плати 40 хил лева за фестивала „Франкофоли“

01 Септември 2019 | 12:01
1 коментара
Общество

Община Благоевград да плати авторски права на „Музикаутор“ за второто издание на фестивала „Франкофоли“ през 2016 г. е постановил Софийски апелативен съд и с това отменя решението на Окръжен съд в полза на общината.

Искането на „Музикаутор“ се базира на договор, сключен през септември 2015 г., с който срещу заплащане отстъпват авторските права на общината за всеки концерт или публична проява, организирани „на живо“ или чрез запис.

Искът на „Музикаутор“ е за 8,73 % от бюджета на събитието, по обявената обществена поръчка за възлагане той е 383 333,33 лв. без ДДС, което е 33 464, 99 лв., плюс лихвите, възлизащи към момента на 6038,60 лв., и адвокатският хонорар за двете дела от 4000 лв.

Според общината искът е недопустим, тъй като ищецът не е посочил произведенията, изпълнени на фестивала, обект на тяхна защита, като се отбелязва, че музикалните изпълнения на „Франкофоли“ не са в репертоара, обект на защита от „Музикаутор“. Освен това за провеждането на „Франкофоли“ община Благоевград е сключила договор с едноименната френска фирма и в този смисъл тя не е организатор, а само съдействала логистично с транспорт, охрана и осигуряване на мястото на събитието.

Съдът обаче е отхвърлил този мотив и базирайки се на договора от 2015 г. е удовлетворил иска на „Музикаутор“.

Решението може да се обжалва пред Върховен касационен съд.

„Горецитираното решение не е влязло в сила към този момент, тъй като има депозирана касационна жалба във Върховен касационен съд”, обясниха от община Благоевград. От администрацията съобщиха още: „Очаква се решение на ВКС, с което да бъде разрешен спорът между „Музикаутор“ и община Благоевград по въпроса за това кой се явява организатор на фестивала „Франкофоли“. Едва след това може да се пристъпи към уреждане на авторски права“./Струма/

Добавени коментари

До Бриндо публикува:
01 Септември 2019 | 16:10
А ти, Бриндо, кога ще върнеш парите? Или ще вземеш сега от Комунягите?

Добавете Вашия коментар

TOP