Музиканти левичари и техните проблеми

14 Юни 2020 | 09:59
0 коментара
Любопитно

Преди да се насочим към типичните проблеми за музикантите левичари, трябва да кажем, че има такива музикални инструменти, произвеждани за техните специални нужди. Те обаче са по-редки и понякога по-скъпи. Всъщност това е и първият проблем. Той се решава когато предварително се свържете със магазина, в който се продават инструменти, за да получите лично уверение, че там се продават различни музикални инструменти за левичари.

Другият проблем е, особено когато се отнася за акустична или електрическа китара е, че за даден концерт или репетиция нямате инструмент и трябва да пригодите стандартния модел, като го обърнете обратно. Това може да създаде проблеми, особено ако нямате практика. Но не се притеснявайте случвало се е на Кърт Кобейн, а Джими Хендрикс просто обръщаше китарата и правеше магически неща с нея.

Музикалната постановка за левичари се превръща в трудност когато четете таблатури или разучавате акорди чрез стандартни схеми. Тогава учебният час може да се превърне в кошмар. Затова трябва да сте по-усърдни в музикалната теория и да търсите предварително схеми или таблатури за левичари. Те се намират по-рядко, но все пак ги има. Така че ползвайте нета.

Постановката на сцената е друг голям проблем за левичарите. Ок, взели сте електрическа китара за левичари, репетирали сте, имате група, излизате на сцена и внезапно удряте главата на китарата в микрофона, или по-лошо, в нещо по-твърдо. Тогава има опасност да повредите китарата. Проблемът се получава, че ако застанете от лявата страна на вокалиста (погледнато откъм сцената), грифът на китара ще сочи към него. Ако малко се отпуснете и започнете да „вършеете по сцената” има вероятност да го ударите, или да ударите главата на китарата с главата на бас китарата, защото и басистът се е приближил към вас. Затова е препоръчително, ако сте единствения левичар в групата, да стоите от дясната страна (погледнато откъм сцената).

Не мислете, че тези проблеми се случват само на китаристите. Барабанисти също сядат на барабани със стандартна постановка. Музиканти с други струнни музикални инструменти също изпитват подобни проблеми. Музикалните магазини и специалисти са за това, да помагат на левичарите да се реализират в музикалното поприще.

 

Източник: https://music-store.bg/

Добавете Вашия коментар

TOP