Музика, песни и танци ще разиграят жители и гости на село Баня

10 Август 2022 | 16:10
0 коментара
Култура
Музика, песни и танци ще разиграят жители и гости на село Баня

Над 460 самодейци от 32 читалища в страната ще разтърсят сцената на петия поред Национален фолклорен фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в разложкото село Баня. В последната събота на месец август населеното място, прочуто с минералните си извори, ще се огласи от звуците на българските народни песни и ще се люшне в ритъма на традиционни български хора и танци.

Поради изключителния интерес към фолклорния празник организаторите – Кметство село Баня и НЧ „Просвета-1908“, взеха решение да променят  началния час на фестивала, за да може всички участници да се изявят. Официалното откриване ще е на 27 август в 10,00 часа на сцената на Римската баня. Конкурсната част ще се проведе в две части – от 10,00 до 13,30 часа и от 16,00 до 20,00 часа, а жури ще оцени изпълненията и ще отличи най-добрите. Галавечерта и награждаването са  в 20:30 часа.

Самодейци от общините Сандански, Гърмен, Благоевград, Петрич, София, Горна Оряховица, Разлог, Перник, Пазарджик, Пещера, Земен, Бобов дол, Банско, Кюстендил, Суворово, Павел баня, Дупница, Самоков и Борино ще свирят, пеят и играят в люлката на трите планини Рила, Пирин и Родопи, и ще огласят с песните си едно от най-красивите села в Разложката котловина.

Интересът и на гости през годините към музикалното шоу е много голям. Повечето от легловата база в селището, която е за 2000 души, е почти пълна по време на фестивала.

Добавете Вашия коментар

TOP