Музика, пехливански борби и курбан в с. Драката на Великден

30 Април 2024 | 15:53
0 коментара
Култура
Благоевград
Музика, пехливански борби и курбан в с. Драката на Великден

Много събития и емоции ще има тази година за великденските празници в село Драката, община Струмяни. Местните хора, които са около 140 души, очакват стотици гости, защото организират куп интересни прояви.

Те започват още в събота, 4 май, на площада в селото, където на сцената в 20:00 часа ще засвири оркестър от санданското село Ново Делчево. Веселбата ще продължи до късните часове, а жители и гости ще извият кръшни народни танци на мегдана.

 

Навръх Великден на площада вече спортът ще смени музикалните изпълнения. Ще се състоят атрактивни пехливански борби, което е традиция в Драката. В надпреварата ще участват деца, юноши и възрастни. За първите трима класирали се при децата и юношите ще има парични награди, а за баш пехливанина, който надвие конкуренцията при мъжете, ще има за награда живо агне.

Ден след Възкресение Христово отново няма да има скука в населеното място. Защото в 13:00 часа ще започне конкурсът за най-здраво великденско яйце. Час по-късно свещеник ще благослови всички и ще се раздаде курбан за здраве на миряните. А след това отново ще има народно увеселение.

 

„Курбанът ще се раздаде край новата църква “Свето Възкресение Христово“, която градим. Вече успяхме да я вдигнем цялата, готов е и покривът, дори кубето сме монтирали. В момента измазваме стените и отвън, и отвътре. Нашето хубаво село заслужава да има красим православен храм. Вярвам, че ще сбъднем мечтата си, щом имаме подкрепата на Неврокопския митрополит и на кмета на Струмяни Емил Илиев и екипа му. Ние също помагаме с труд и дарения за осъществяването на нашата мечта“, сподели кметът на Драката – Валентин Георгиев. /Илинден прес

Добавете Вашия коментар

TOP