Музика и песни на площада в Разлог

27 Юни 2021 | 09:50
0 коментара
Култура

Планините Рила и Пирин бяха огласени от ритъма на тъпаните и разтърсени от народни танци днес. Стотици танцьори от 28 групи от цялата страна играха от сърце и душа български хора на градския площад „Преображение”. За юбилеен десети път се проведе фестивалът „На армане с тъпане”, който събра участници от клубове и състави за народни танци.

С много настроение и пъстрта красота на народни носии се проведе танцовото надиграване. Фестивалът бе открит с пресъздаване на мегданско веселие. Всяка група изпълни традиционни хора от своя район, след което всички участници съвместно изпълниха традиционни български хора под съпровода на оркестър. Ръководителите на съставите получиха от кмета на Разлог – Красимир Герчев, специални грамоти, а всеки един от танцьорите си тръгна с подарък, осигурен от кметството.

Целта на организаторите - Община Разлог и местното Народно читалище „15.IX.1903 - 1909г.”, е да пресъздадат атмосферата на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност на традиционните празници. На хармана в миналото се е вършеело след жътва, а през останалото време той е мястото, на което са се събирали за голямото празнично хоро. Фестивалът „На арамен с тъпане” е само едно от събитията, които утвърждават Разлог като фестивален център на България.

Добавете Вашия коментар

TOP