Мустафа Карадайъ: ДПС е лидерът в българската политика, показваме правилния път на България

05 Ноември 2021 | 06:29
0 коментара
Политика
Мустафа Карадайъ: ДПС е лидерът в българската политика, показваме правилния път на България

Ние показваме правилния път на България. Така правят лидерите. ДПС е лидерът в българската политика. Това заяви председателят на ДПС и кандидат за президент по време на митинг в Минерални бани, Хасковска област, съобщиха от пресцентъра на партията.

Карадайъ обясни, че както преди 32 години ДПС зададе посоката на България - Европейския съюз, и пътя към него - членството в НАТО, така сега отново задава правилната посока на страната. И тя е към модерните демокрации на Америка, Великобритания, Нидерландия, обединена Европа, в които никой никого не пита за родина, етнос и вяра, а избира хората по това какво предлагат и какво правят.

Ние носим отговорност да съхраним отвоюваната преди 32 години свобода, да защитим демокрацията, която докарахме в България, да защитим държавността, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

"Днес, ако отчитаме, че има отстъпление от извоюваните свободи и от демокрацията, ако отчитаме, че има криза на държавността, то точно ние сме хората, които трябва да кажем, че на България й е необходим нов етап от развитието на демокрацията. Ние сме хората, които трябва да зададем посоката - към модерните демокрации. И ще го направим всички заедно. Няма да чакаме да се случи от самосебе си и няма да се оплакваме като другите. Другите казват Европа така ни нареди, в Брюксел са началниците. А нашите колеги от ДПС отговарят: На нас Европа нищо не ни нарежда, защото ние сме Европа, ние работим в Брюксел, ние създаваме правилата на целия ЕС. Това е ДПС", подчерта още Карадайъ.

Той изтъква изключително важната роля на президентската институция. Тя първо трябва да бъде обединител на нацията, да е гарант за спазването на Конституцията и законите на страната и да предлага каузи.

Ние с г-жа Михайлова ще бъдем генератори на национални обединяващи каузи и цели, каза Мустафа Карадайъ. И посочи три от тях: България да достигне средните европейски стандарти на живот тук и сега, не някога в бъдещето, безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България и създаване на Съвет по енергетика към президентството, който да предложи решения за преодоляване на разрастващата се енергийна криза.

Но ние ще работим и по стратегиите, каза Карадайъ. Европа вече има стратегия до 2050 година, а ние по нито един въпрос нямаме яснота за следващата година, посочи кандидат-президентът. И се ангажира да отвори политическия дебат за изработване на стратегии за енергетика, национална сигурност, отбрана, образование, здравеопазване, земеделие.

Всички тези стратегии трябва да получат политическо съгласие, а именно президентската институция е мястото за постигането на съгласие между различните партии, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Митингът в Минерални бани се състоя при най-строго спазване на всички противоепидемични мерки. В него участваха още кандидатът за вицепрезидент Искра Михайлова, зам.-председателите на партията Халил Летифов и Ахмед Ахмедов, евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели и лидерът на младежкото ДПС Сезгин Мехмед, водач на хасковската партийна листа за парламент.

Добавете Вашия коментар

TOP