Мрежата завря. Кой спечели в дебата Радев-Герджиков? Резултатът - в неделя!

19 ноември 2021 | 07:20
4 коментара
Мрежата завря. Кой спечели в дебата Радев-Герджиков? Резултатът - в неделя!

Първият  и еднствен дебат между Румен радев и проф. Огнян Герджиков, който се проведе тази вечер, предивиква оживени дискусии в социалните мрежи.

Ето някои от коментарите:

 

Васил Петев, журналист:
„Железен.
Ами, не ми трябва да гледам, кой знае колко дълго, защото за мен е очевидно, кой трябва да бъде президент - Герджиков не е подготвен. Дори го е страх. Нещо повече - говори с тъпи ПР заготовки (не знам кой му е ПР, но да ходи да се гръмне). Видимо е. 
Румен Радев трябва и ще бъде президент. Аз ще гласувам за него. (И без лого на снимката си)
Румен Радев - президент!“

 

Цветеслава Гълъбова: 

Розови обрачета, Москвич, леко намачкана риза и килната вратовръзка, романтика….и един лек наклон на тялото на една страна, захват на катедрата с две ръце, лек повей от Борисов….и перфектно поддържан маникюр.

 

Проф. Огнян Минчев, политолог:
"Няма "обективни критерии" за това кой печели и кой губи един дебат. Първият телевизионен дебат в историята се провежда между Джон Фицджералд Кенеди и Ричард Милхаус Никсън през 1960 г. Дебатът печели Кенеди - не защото тезите му са много по-убедителни или защото излъчва интелектуално превъзходство. Кенеди просто се държи по-освободено, излъчва симпатия, харизма, психологическа достоверност - убедителност. Никсън е изключително интелигентен и успешен полемист - с голям политически опит. Но по време на този дебат той излъчва напрежение, отрицание, на моменти - реакции на отхвърляне и озлобление. Това решава нещата в полза на Кенеди. Хората не слушат особено внимателно тезите и аргументите на спорещите. Те се ориентират по способността им да излъчва сила, убедителност, комуникативност, симпатия".

Тази вечер ние гледахме предизборен дебат. Единият от дебатиращите бе много стегнат - сякаш вътрешно притеснен и полагащ усилия това да не се прояви външно. Но напрежението прозираше. Този човек излъчваше отрицание и - особено не места - видимо озлобление. Другият се държа с малко пресилена лекота, отказа се от гарантирани възможности да нанесе "ъпъркът" и да спечели поне 1-2 нокдаун-а. Заложи на известно снизхождение и малко прекален "феърплей" в ключови моменти на слабост от страна на съперника. Другият не пропусна да нанесе ударите, които можеше. Феновете получиха възможност да твърдят ентусиазирано, че техният кандидат е спечелил убедително. Във всеки случай - след този дебат, струва ми се, опознаваме двамата съперници малко по-добре, малко по-задълбочено. Резултатите от състезанието - в неделя вечер.

 

Доц. Момчил Дойчев, политолог:
„Защо ли днешните изстъпления пред турското посолство, организирани очевидно от стражевия пес на Радев, милиционера Рашков, ми напомнят за изстъпленията през май 1989 г.? Кому е нужно това реставрирано комунистическо проруско, антибългарско, дебилно патриотарство? Не на България, във всеки случай! 
В паметта ми са крясъците на тогавашните организирани от ОФ тълпи патриотари, които тогава крещяха и наричаха "родоотстъпници" и "предатели" малцината българи от Клуба за подкрепа на гласността и преустройство и другите граждански организации, застъпили се за правата на нашите съотечественици с мюсюлмански имена. Спомням си как рисуваха чалми на вратата на голямата поетеса Блага Димитрова, как копоите на режима вървяха по петите на Желю Желев и малцина интелектуалци, противопоставили се тогава на бандитския режим на Тодор Живков. 
Днешните наследници на посткомунистическата олигархия по нищо не се отличават от онези тълпи, организирани от комунистическата диктатура.
...Току що Радев каза на дебата, че искал да затвори страницата на диктатурата. 
А всъщност отново я отваря!“

 

Доц. д-р Антоний Гълъбов, политолог:

Радев бе много изнервен, проф. Герджиков показа балансиран образ
Радев беше видимо по-слаб. Много изнервен, губеше много време в началото и докато проф. Герджиков поддържаше стабилен ритъм и успяваше да лансира тезите си, на Радев му личеше много, че се чувства дискомфортно в този дебат.
Нещо, което бе сигурно и дори очаквано, защото през всичките тези години той избягваше разговори и с журналисти и с политици. Така че, абсолютно обективно погледнато, този дебат бе спечелен от проф. Анастас Герджиков.
На зрителите вероятно направи впечатление изключително агресивното поведение на Радев. Дори на моменти на него му избиваха петна, губеше равновесие. В това отношение проф. Герджиков показа един много по-спокоен, много по-балансиран образ.

 

Ирина Асиова Диамнт, журналист:
„Езикът на тялото казва всичко! Радев - раменете в една равнина, гръбнакът изправен, погледът вперен = уверен, солиден, лидер. Герджиков - изгърбен, килнат, мига на парцали = жертва, предварително се е предал“.

Цветанка Андреева, политолог:
„Стана ясно защо Радев бягаше от дебат!
Герджиков свали Радев от пиадестала на властта!
Генералските метаморфози на президента Радев в името на властта.
Преди пет години генералът стартира като руски лобист. Беше срещу натовските F16, обяви Крим за руски и лобира за отпадане на санкциите срещу режима на Путин.
После за да запази и разшири влияние стана "натовски генерал" Ходи, прави инициативата "Три морета" /но без да застъпи най-важните енергийни проекти, че да не ядоса много Москва/
От вчера пък е "български генерал срещу турската държава" /по думите на Мая Манолова/ Националистическа реторика подходяща за комунистически генерал от срамния възродителен процес.
Ако стигне до втори мандат най-вероятно ни е подготвил сценарий в който ще се превърне в "латиноамерикански генерал"!“

 

Любомир Аламанов: 

Интересно е да се наблюдава как възрастен човек, професор при това, ректор на най-стария университет в България, се е докарал до позицията на подскачащо лаещо кученце, което търси скандал и шумотевица.
Не съм съгласен с някои позиции на Радев, но Герджиков е като Тома Биков на стероиди. Очаквам всеки момент да започне да тропа по катедрата.
Помнете Плевнелиев, помнете сянката на Борисов.

 

Андрей Ковачев, евродепутат:
„Радев: "Крим е руски!"
Герджиков: "Крим е украински!" 
Всеки да си прави изводите!“

Борис Русев, историк:
„Разбрахме едно от Радев. Ако някоя държава анексира българска територия със сила и си забие знамето, значи си е нейна“.

 

Иво Сиромахов: 

Как ли се чувстват студентите от Софийския университет сега? Аз бих се срамувал, ако имам такъв ректор. А как се чувстват достойните преподаватели, които трябва да се примирят с факта, че лицето на Университета е слуга на някакъв полуграмотен уличник от Банкя. Клетникът ще загуби изборите, но ще остане ректор. И как ще продължат да го възприемат? Човекът, който е коленичил пред мафията, целунал е ръка на престъпник. Къде е духът на Университета?

 

Арман Бабикян: 

"Вас ви представя бившият министър на вътрешните работи, който ръководеше министерството докато бяха бити вашите студенти....."! Край на цитата - край на дебата!

 

Христо Кирчев, бивш кмет на Варна от СДС:
„Дебат?!
Май беше разговор между две личности с различен манталитет. Очаквах повече динамика, открит спор, но самия регламент на дебата го направи скучничък.
Всъщност беше демонстрация на два различни характера…
Гледам във ФБ телешки възторг към Президента Радев, но не можа да надскочи казармения манталитет. Герджиков с типичната стойка на интелигента, по-лежерен, по-спокоен, с липса на агресия към опонента.
Доста силен край на представянето му, стана по-уверен и по-атакуващ.
Приятно беше ръкостискането в края на дебата.
Разбира се, това е моя избор. Ще гласувам за проф. Герджиков!
Ох, с тези думи пак си навлякох атаките на “червените” лелки, ФБ многознайковците, започва поучаването. Ама нали затова са Социалните мрежи. Место на анонимните… Да поучават, да критикуват.“

 

Асен Балтов: Депутат от ГЕРБ и бивш шеф на "Пирогов"

По здравна тема Професорът го закова!!! Поведенчески е просто светлинни години напред!

 

Мариела Стайкова: 

Предизборният дебат приключи. Ще направя опит за непредубедена равносметка по няколко критерия.

1. КАТО ВИЗИЯ видях един посребрял пич срещу една нова Цецка, но по-женствена.
2. КАТО ПОВЕДЕНИЕ видях уверен, подготвен и уравновесен мъж срещу борещ се за началническо одобрение посредствен натегач .
2. КАТО УМЕНИЯ ЗА ПОЛЕМИКА видях уверено познаване на нормативната уредба и проблематиката по всяка тема срещу назубрена опорна точка след назубрена опорна точка и будеща присмех ялова злост.
Знам че нямате съмнение кой, кой е.

 

Магдалена Абаджиева: 

Чудно ми беше как човек на науката като Герджиков, ректор на СУ и преподавател, не обели дума за учените в България, не каза нищо за студентите и за бъдещите студенти - децата. По нищо не си пролича, че е професор, освен по признанието му, че се гордее с книгите си и че харесва някои от своите, които е написал. Самонадеяност, самохвалство и нападателност - това беше Герджиков тази вечер. За разлика от него Радев защити гилдията си и даде конкретни професионални примери. Забележката ми към Радев е, че изрече нещо, което не е вярно - че децата са върнати в училище и продължават да се връщат. Очевидно не продължават да се връщат, но нека го приемем като пожелание, което наистина ще се осъществи в следващите няколко дни. Лично за мен тази вечер Румен Радев се държа по-достойно и по-човешки.

 

Иван Ибришимов, журналист:

Дебатът бе спечелен от Ади Радева! Браво! Като колега я  поздравявам за железните нерви. 
Румен Радев се издъни жестоко с позицията си за Крим. "Крим е руски - какъв да е?", каза той. 
Така  отрече не само световната оценка за руската агресия в Украйна и анексията на Крим, но и принадлежността ни към ЕС и НАТО. Индиректно тази формулировка е заплаха за официалната геополитическа позиция на България, както и свидетелства за мерака му за преориентирането ни към мечтаната от Путин Евразийска общност. 
Не знам какво мислите вие, скъпи приятели, но аз се чувствам европеец, възхищавам се на Щатите  като световен лидер в защитата на свободата и развитието на науката и технологиите. И съм категорично против срещу всеки, който иска да ни върне два века назад, към блатното мислене  на агресивната путинова Русия! Не искам да си вадя виза за Варна или Балчик в Москва!
Ще гласувам срещу Радев, защото е антипод на академизма и здравата мисъл. И защото закопава България!

 

Николай Колев:
Крим е руски
Това добре се чу в дебата и е много показателно и силно притеснително.
Иначе и двамата не прекрачиха добрия тон.И още нещо което много подразни - капитулирали пред Брюксел??? Сякаш Брюксел е врага.Ах това руско лоби,не можеш да му избягаш,нито да прикриеш зависимости Радев...
Руско прокси си и само заради това трябва да отпаднеш от политиката.Завинаги.
Срам си за институцията,народа и държавата.

Светослав Евденов:
Радев се представи толкова силно, че накрая и Герджиков ще гласува за него!
Радостин Стамболиев: Дебатът ми повлия много сериозно. До сега бях виждал Професор Герджиков само на снимкй. Когато го видях и чух в студиото просто останах потресен. Такъв мазен, отвратително хилещ се човек е Декън, е няма наистина такава втора Държава, като нашата. Радев е моят Президент възпитан, точен и хладнокръвен.

Елена Ненова:

За мене беше чест и удоволствие да чуя проф, Герджиков.
Честен , почтен , високо интелигентен.
Това е моят Президент .
Радев за три неща грубо излъга .
Бог да пази България.

Димитринка Дамянова
Този дебат тотално уби всяка надежда за добро в страната. Какво да изберем - проамериканска или протурска марионетка? И като се има предвид какво ще е вероятното правителство - предстоят ни поредните 5 години устремно падане вече след дъното.


накъдето задуха вятъра публикува:
20 ноември 2021 | 08:42
https://afera.bg/wikileaks-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82-2009-%d1%82%d0%b0-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89/
Петко публикува:
20 ноември 2021 | 03:45
ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China
Чудя се публикува:
19 ноември 2021 | 22:00
Изказалите се по-горе изчетох внимателно.Направи ми впечатление,че нито един не цитира правилно г-н Радев.А той употреби една думичка-"СЕГА",която е съществена,но удобно пропускана.Радев каза:"СЕГА Крим е руски." СЕГА е руски,но е бил украински и сигурно пак ще стане.Но е удобна за пропуск от нападателя!
К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
19 ноември 2021 | 11:38
И на мене не ми трявба дълго да чета всеизвестните и циклофренно повтаряни редкаи л.айна на болшевиките от Пиринско. радефф-олигофренът ще си замине най-късно след 5 години и тогава ще му разпорят корумпирания комунделски анус в пазарджишкия! Това е светлото бъдеще на диктатора-каун от славяново!

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?