Мрежа за превенция и справяне с природни опасности от двете страни на границата

26 Януари 2023 | 15:08
0 коментара
Бизнес
Мрежа за превенция и справяне с природни опасности от двете страни на границата

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха Сдружението на Югозападните общини и Центъра за развитие на Югоизточния планов регион на Република Северна Македония. Той е свързан с трансгранична мрежа за превенция и справяне с природни и екологични опасности.

„В нея са включени общинските териториални противопожарни единици и доброволни формирования“, обясни изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини Любица Томова.

Доброволни формирования бяха обучени за борба с пожарите по трансграничния проект.

На финална конференция днес партньорите по проекта – Сдружението на Югозападните общини заедно с Центъра за развитие на Югоизточния планов регион на РСМ представиха резултатите.

Доброволчеството е изключително важно, а ползата му е огромна. „Нужни са много ентусиазъм, реклама в добрия смисъл и личен пример“, каза секретарят на Националната асоциация на доброволците Тодор Грозданов.

Огромна потребност от доброволци има в малките населени места.

По проекта са направени шест специализирани обучения, включващи теоретична подготовка и работа "на терен". На всички общински териториални противопожарни единици и доброволни формирования се предоставиха лични предпазни средства, защитно облекло и друго противопожарно оборудване и екипировка.

Две мащабни информационни кампании са насочени към насърчаване на доброволчеството и превенцията на риска и предотвратяване на горски пожари.

Добавете Вашия коментар

TOP