Мотото на коледния фестивал на община Благоевград тази година е „Заедно по Коледа“

30 Ноември 2016 | 16:48
0 коментара
Общество
Мотото на коледния фестивал на община Благоевград тази година е  Заедно по Коледа

Мотото на коледния фестивал на Община Благоевград тази година е „Заедно по Коледа“. Това каза по време на пресконференция заместник-кметът по Култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, предаде репортер на Pirinsko.com.

Тя обясни, че тази година е шестата поредна година, в която се организира коледен фестивал в Община Благоевград.

По думите й тази година каузата на коледния фестивал е за малката Гери, която страда от тежко онкологично заболяване и за лечението й са необходими 600 000 евро. 
На пресконференцията по повод коледния фестивал присъстваха директорът на Центърът за личностно и творческо развитие – Цветанка Гаврилова; солистката от Биг Бенд - Благоевград – Христина Палева; директорът на ансамбъл „Пирин“ – Данислав Кехайов; директорът на Камерна опера - Благоевград – Петър Радевски и диригентът на Биг Бенд-Благоевград – Борис Янев.

Цветанка Гаврилова каза, че Центърът за личностно и творческо развитие ще се включи в коледната програма с 3 изяви: на 5 декември ще участват в откриването на Работилницата на Дядо Коледа; на 13 декември групите към Центъра ще представят фолклорен коледен концерт; а на 16 декември всички школи в Центъра ще представят голям коледен концерт в зала „Яворов“.

Петър Радевски допълни, че Камерна опера - Благоевград ще представи своя коледен концерт на 14 декември в Драматичен театър „Никола Вапцаров“, а на 13 декември ще се включат в „Часът на приказния разказвач“.

Борис Янев добави, че коледният концерт на Биг Бенд - Благоевград ще бъде на 12 декември в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с участието на „Сентиментъл Суингърс“, Лъчезар Кацарски, Христина Палева и Александрина Механджийска. Данислав Кехaйов пък от своя страна заяви, че на 19 декември Ансамбъл „Пирин“ ще представи 2 концерта един след друг – единият от 18.00 часа, а другият от 20.00 часа. 

И тази година Дядо Коледа ще пристигне по атрактивен и интересен начин. Това каза по време на пресконференцията заместник-кметът Христина Шопова.

Тя уточни, че тържественото запалване на светлините на Благоевград и на коледната елха ще се проведе на 1 декември в 18,30 часа, като както всяка година шествието ще тръгне в 18,15 часа от Съдебната палата в града.

По думите ѝ водещ на програмата ще бъде Герасим Герасимов-Геро, а участници в нея ще бъдат децата от всички културни институти.

Христина Шопова допълни, че много деца са имали желание да се качат на сцената и да вземат участие в програмата, но всички, които не успеят да се изявят на запалването на елхата, ще имат възможност да го направят в друг ден през месец декември в рамките на коледния фестивал.

„Искам да благодаря на всички медии, че през тези 6 години направихте възможно всичките ни инициативи и идеи да стигнат до хората. Ако вие не сте наши посредници ние няма как да стигнем до толкова много хора. На първото събитие преди 6 години присъстваха 300 човека, а на последното бяха 20 000. Без Вас няма как да се справим. Смея да твърдя, че Община Благоевград и медиите в Благоевград отделят достатъчно внимание на това, което правят децата на Благоевград и на това, което правим ние като екип, за да бъдем по-близо до хората“, каза тя.

Шопова добави още, че финалът на програмата ще бъде поставен от Ансамбъл „Пирин“ и Камерна опера-Благоевград, които ще представят заедно нещо невиждано досега и допълни, че над 20 000 деца всяка година взимат участие в Коледния фестивал на Благоевград.

 По думите й в програмата се включват децата от детските градини, децата от школите по изкуствата и учениците, които са ангажирани в коледната работилница.

„Трябва да приемем, че включвайки се детето в коледната програма, се включва и цялото семейство. Това е послание към цялото семейство и самият факт, че направихме това запалване на светлини като символичен акт наистина да си запалим светлината и града си и да го чувстваме като събитие, нас ни прави горди, защото смея да твърдя, че в Благоевград е най-хубавото запалване на светлините“, допълни тя.

Шопова добави, че през последните няколко години се налагат редица инициативи – „Приказният разказвач“, „Писмо до Дядо Коледа“, коледните базари и т.н. „От утре започва мини коледен базар на площад „Македония“. Ще бъдат направени специални коледни къщички с идеята следващата година да стане като Виенския коледен базар. Това все още са мечти, но стъпка по стъпка сме сигурни, че ще стане. Радостното е, че едни от организаторите на базара, на който се събираха средства за малкия Валентин Зашев, имат желание да помогнат и заедно да обединим усилия и да направим по-голям коледен базар, който ще се осъществи на 10 и 11 декември. 

"Подготвили сме богата коледна програма в рамките на коледния фестивал „Заедно по Коледа“, каза още Шопова.

 Тя уточни, че програмата започва още на 1 декември в 18.30 часа на площад „Георги Измирлиев“ със запалването на светлините на Благоевград и коледната елха.

На 5 декември от 12.30 часа ще бъде открита Работилницата на Дядо Коледа във фоайето на общината, а в 19.00 часа в зала „Яворов“ ще бъде представена постановката „Малко комедия“ с участието на Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански.

На 6 декември в 18.00 часа в зала „Яворов“ студенти от кино и театрални специалности към Катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“ ще представят благотворителна прожекция на късометражни игрални филми на студенти.

На 7 декември в 18,00 часа във фоайето на общината започва „Часът на приказния разказвач“, където ще се четат коледни приказки за най-малките. Шопова обясни, че всяка вечер в 18.00 часа от 7 до 16 декември във фоайето на общината ще се провежда инициативата „Часът на приказния разказвач“.

На 8 декември от 13.00 часа в зала „Изкуство“ в Регионалната библиотека ще бъде направена възстановка на празника „Бъдни вечер“ с участието на учениците от III „г“ клас при Трето Основно училище „Димитър Талев“.

На 9 декември от 19.00 часа в зала „Яворов“ Плевенската филхармония ще изнесе концерт „Любими руски песни“ със солист Руслан Мъйнов.

На 10 декември от 11.00 часа ще се проведе Чаена церемония.

На 12 декември от 19.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Биг Бенд Благоевград ще изнесе своя коледен концерт със специалното участие на вокално трио „Сентиментъл Суингърс“.

От 13 до 16 декември в 14.00 часа в Градската художествена галерия ще се проведе зимната академия за изкуство „Коледна суматоха“.

На 13 декември от 19,00 часа в зала „Яворов“ Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще представи своя фолклорен коледен концерт.

На следващия ден по същото време, но в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Камерна опера-Благоевград ще представи своя коледен концерт.

На 15 декември в 19.00 часа в зала „Яворов“ ще се състои „Коледен блясък“ – празничен концерт на клуб „Блясък“ и приятели.

На следващия ден по същото време и на същото място Центърът за личностно и творческо развитие ще представи своя голям коледен концерт.

На 17 и 18 декември от 10.00 часа във фоайето на общината ще се проведе детски коледен панаир.

От 11.00 часа на 17 декември ще бъде представена празничната програма по всички квартали „Дядо Коледа идва“. От 18.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще бъде представена детската коледна програма „Дядо Коледа в театъра“.

На 19 декември от 18.00 часа и от 20.00 часа в зала „Яворов“ Ансамбъл „Пирин“ ще представи своя коледен концерт.

На 20 декември от 10,30 часа във фоайето на общината ще се проведе коледен базар на ръчно приготвени лакомства и подаръци от учениците на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. От 18.00 часа в Градската художествена галерия ще бъде изложена обща художествена изложба на художници от Благоевград. От 19.00 часа в зала „Скаптопара“ ще бъдат връчени наградите „Спортист на годината“.

На 21 декември от 11.00 часа във фоайето на общината ще се проведе „Хлябът в православната традиция и печене на рождествени хлебчета“, което е част от курс „Православна култура“, организиран от Православен информационен център на Неврокопска света митрополия и Общински младежки дом. От 19.00 часа клуб по художествена гимнастика „Пирин“ ще представи своя коледен концерт.

На 22 декември в 12.00 часа на площад „Георги Измирлиев“ е откриването на коледния базар с изработеното от децата в Коледната работилница, а от 19.00 часа в зала „Яворов“ възпитаниците на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ ще представят своя коледен концерт.

На 31 декември на площад „Георги Измирлиев“ ще бъде организирано тържествено посрещане на новата 2017 година. 

Мотото на коледния фестивал на община Благоевград тази година е  Заедно по Коледа

Добавете Вашия коментар

TOP