МОСВ съди „Юлен” АД за 178 482 лв. концесионно възнаграждение за ски пистата в Банско

03 Октомври 2017 | 21:07
2 коментара
Общество

Министерство на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и водите ( ПУДООС ) съдят фирма „Юлен“ АД за неизплатено концесионно възнаграждение. На 21.12.2001 г. е сключен договор между министъра на околната среда и водите и дружеството  за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, част от национален парк „Пирин“ за изграждане на ски зона с център Банско. По силата на клауза в договора концесионерът бил длъжен да заплаща 5% от годишното концесионно възнаграждение на Националния фонд по опазване на околната среда ( НФООС ).

Този фонд бил закрит впоследствие и неговият правоприемник ПУДООС извършил проверка на документите, която установява трайно неизпълнение на задължението за изплащане на възнаграждението. Съставени били констативни протоколи и изпратени на концесионера, които неговите представители подписали без възражения. Последвали писма към „Юлен“ АД да изпълни финансовите си ангажименти за периода 2005-2013 г. като им изплати 5 % върху годишното концесионно възнаграждение от 1 774 689 лв., което за този период е 88 734 лв. Върху него са начислени и лихва за забава от 39 044 лв. неустойка в същия размер от 39 044 лв. и ДДС към нея, с което общата сума, за която ПУДООС претендира, нараства на 178 482 лв.

Първоначално искът е подаден в Софийски градски съд през 2015 г. и след като отлежава там 2 години, делото е прекратено и изпратено по компетентност на Окръжен съд – Благоевград. „Юлен” АД, представляван от Мая Христоскова, оспорва исковата претенция, като твърди, че в по-голямата си част е погасена по давност с кратката 3-годишна давност, с изключение на плащанията за 2012 и 2013 г. Освен нова изразява несъгласие, че дължи допълнително концесионно възнаграждение, отделно от основното, което превеждало в пълен размер на МОСВ. ПУДООС поддържа исканията си и в допълнителна искова молба уточнява, че 5-годишната давност не е изтекла, като настоява към делото да бъде привлечен и Министерски съвет като концедент по предоставената концесия.

Любопитното дело трябваше да стартира вчера в Окръжен съд – Благоевград, но заседание не се проведе. Оказа се, че преди началото на делото в свое определение окръжният съдия Владимир Ковачев е прекратил участието на МОСВ в процеса, което е влязло в сила. Отделно от това той е отхвърлил искането на ПУДООС за привличане на Министерски съвет като трето лице – помагач, което се обжалва пред САС, и докато няма произнасяне, казусът остава висящ. Това означава, че делото стартира най-рано след 2 месеца.Струма

Добавени коментари

Някой си! публикува:
04 Октомври 2017 | 17:03
Вижте само колко невежо е написано - СКИ ПИСТАТА В БАНСКО, ако кажеш за един от най-големите ски центрове в източна Европа - пистата, какво повече да говорим, ясно че е поредната нескопосана статия, и едва ли за Юлен са пробле тези 180 000.
Калина Филипова публикува:
04 Октомври 2017 | 16:22
МОСВ по-скоро трябва да плаща на Банско за положителната слава, която носи на България, че вече не останаха такива места у нас

Добавете Вашия коментар

TOP