Мостът край Благоевград няма да се построи скоро

05 Януари 2023 | 10:55
0 коментара
Бизнес
Мостът край Благоевград няма да се построи скоро

Форсира се изграждането на мост в Благоевград. Заместник-министър на регионалното развитие Николай Шушков свика работна среща за съоръжението, свързващо Промишлената зона в града с Покровник и още шест села.

Шушков, който до скоро беше областен управител в Благоевград, посочи, че изграждането на моста се забавя и това поражда напрежение и недоверие сред жителите. От декември 2021 година мостът е затворен, тъй като пропадна при преливането на река Струма.

В момента всички хора са принудени да обикалят 6-7 километра през обходни маршрути. "Вече година нищо не се случва, няма никакви наченки на строителство, а процедурите са извървени“, заяви Николай Шушков. Според него въпросът е бил спешен и е трябвало да се реши още през 2022 година.

„За съжаление обаче е налице липса на управленско решение по темата. Държавата повече няма да позволи забавяне на проекта, още повече, че старият мост може да рухне всеки момент", категоричен е бившият губернатор в Пиринско. Той призова за активни действия, за да може строителството на изключително важното съоръжение за голяма част от жителите на общината да започне скоро.

От страна на строителите бе декларирана пълна готовност за започване на дейности по демонтиране на старото и опасно съоръжение, които предхождат строителството на новото. Основната пречка обаче е наличието на газопровод и водопровод, които в момента минават по моста. Практически без изместването им няма как да започне същинската работа на терен. Газопроводът е основен за Благоевград и захранва над 3000 абонати, включително училища, детски градини и други социални заведения, които няма как да останат дълго време без захранване, особено в зимните месеци.

Участниците в срещата се обединиха около идеята да бъде проектирано временно съоръжение над реката, по което да преминават тръбите с газ и вода, за да започне строежа на новия мост. При наличие на юридическа възможност съоръжението ще се изгради като стоманобетонов мост с ширина 3,5 м за автомобили до 3,5 тона. По този начин ще може да се ползва в бъдеще и като резервен вариант на основното съоръжение, например при евентуално затваряне.

Обсъдена бе и необходимостта от прецизиране на отговорностите от заинтересованите страни по отношение на финансирането на новите трасета, при изместване на съществуващите проводи. До средата на месеца ще се състои втора, техническа среща с участието на различни специалисти за прецизиране на вариантите, а след това е планирана среща на терен в Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP