Москва обяви събщенията за паднали "руски" ракети в Полша за провокация

16 Ноември 2022 | 03:35
0 коментара
Общество
Москва обяви събщенията за паднали руски ракети в Полша за провокация

Съобщенията на полските медии за уж паднали "руски" ракети в района на населения пункт Пшеводув са преднамерена провокация с цел ескалация на обстановката, заяви руското Министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Не са нанасяни никакви удари по цели близо до украинско-полската държавна граница с руски средства за празяване.

Публикуваните от полски медии снимки на отломки от мястото на произшествието в населения пункт Пшеводув нямат никакво отношение към руските средства за поразяване, казват още от руското военно ведомства.

 

По информация на полския вестник "Газета виборча" руска ракета, която е била прехваната от украинската противовъздушна отбрана, се е отклонила от траекторията си и е поразила трактор в пункт за изкупуване на зърно в село Пшеводув, на десетина километра от границата с Украйна. Загинали са двама мъже

 

Телеграм каналът Рыбарь: Какво е известно за падналите ракети досега

Около 22:00 ч. московско време се появиха съобщения за две ракети, паднали близо до село Водево в Любелското воеводство, на границата с Украйна. При инцидента са убити двама местни фермери.

Инцидентът съвпадна с поредния масиран руски удар по цели на украинска територия.

 

Първите снимки от мястото на пристигане са публикувани от полския военен експерт Ярослав Волски. Все още няма точни данни за принадлежността на падналите боеприпаси: според една от версиите това е ракета "Калибр" или Х-101 на руските въоръжени сили, а според друга - зенитна ракета от украинския зенитно-ракетен комплекс С-300.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия по сигурността и отбраната.

 

Полските военновъздушни сили вдигнаха във въздуха изтребители от летище Томашов Любелски в Любелското воеводство. Въздушното пространство на полско-украинската граница е напълно празно чак до Варшава.

- Някои американски медии, позовавайки се на източници от разузнаването, твърдят, че ракетите, паднали в Полша, са били руски. По-късно обаче говорител на Пентагона заяви, че САЩ все още не могат да потвърдят тези съобщения.

Руското министерство на отбраната отрече да е удряло цели в близост до украинско-полската граница и заяви, че отломките не принадлежат на руски ракети.

Източници от Брюксел заявиха, че реакцията на НАТО на инцидента в Полша ще зависи от твърденията на Варшава относно собствеността на свалените ракети. Полша получи публична подкрепа в Словакия, Латвия и Естония.

Някои местни полски медии твърдят, че инцидентът в Водева всъщност е станал около 16:00 ч. и не е свързан с военни действия. Според тях тракторът от снимките, разпространени в мрежата, просто се е взривил на хидравличната везна по време на претеглянето. Тази версия обаче не обяснява наличието на шрапнели, наподобяващи части от ракети, в близост до мястото на взрива.

- В момента медиите очакват решението на полското Бюро за национална сигурност, което ще бъде взето в близко бъдеще.

 

Високопоставен представител на американското разузнаване е заявил за Associated Press, че руски ракети са пресекли територията на Полша, страна-член на НАТО, в резултат, на което са загинали двама души.

Че ударите са нанесени от руски ракети бе потвърдено от разузнаването на САЩ пред АП, съобщи "Евронюз".

"Това е първият сериозен инцидент на територията на членка на НАТО, свързан с войната в Украйна", добави "Дейли експрес".

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, по-рано заяви, че 30-те членки ще защитават всеки сантиметър от нейната територия в отговор на руската инвазия в Украйна.

Източници от отбраната обаче изразиха предпазливост, подчертавайки, че това вероятно е "случаен случай“ от страна на Русия.

Прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Пат Райдър каза, че САЩ са "наясно с съобщенията в пресата, в които се твърди, че две руски ракети са ударили място в Полша близо до границата с Украйна", но в момента не разполагат с информация, която да потвърди тези съобщения, предаде Си Ен Ен.

Полски официални лица са казали пред медията, че нищо все още не е потвърдено и разследването на инцидента продължава.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP