Москва: Камионът бомба за Кримския мост е тръгнал от България

10 Октомври 2022 | 08:03
1 коментара
Общество
Москва: Камионът бомба за Кримския мост е тръгнал от България

Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията на Кримския мост - това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

 

Това е заявил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин след среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург.

 

Според него експлозията, станала в събота сутринта, "със сигурност има терористичен характер".

 

"Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака", допълва още Бастрикин.

 

Полицията е установила, че камионът, за който се предплага, че е предизвикал взрива е собственост на Самир Юсубов, който обаче твърди, че не го е управлявал в момента на взрива. Камионът само се водел на негово име, но с него работил чичо му, а самият Юсубов в момента е извън Русия.

 

В дома на близките му, който се намира някъде в Краснодарския край в Южна Русия се извършва обиск. Юсубов обяви пред канала в "Телеграм" Baza, че няма нищо общо с взрива.

 

Взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби. Това е заявил днес президентът на Русия Владимир Путин, твърди БТА, цитирайки ТАСС. 

 

Той дори е нарекъл станалото "атентат". Бастрикин потвърди тази теза и добави, че за подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави.

 

"Няма съмнение. Това е акт на тероризъм, целящ да бъде разрушена изключително важна инфраструктура на Руската федерация", каза Путин. Това е първото му публично изявление след вчерашната експлозия, която разруши част от моста, свързващ Крим с руската транспортна мрежа.

 

Според „Московски комсомолец“ е възможно камионът да е бил „зареден с бомба“ в автосервиз. Авторите на МК разглеждат две хипотези относно това кога адската машина се е оказала в камиона.

 

Едната е, че това е станало преди натоварването на стоката, която шофьорът Махир Юсубов е трябвало да откара до Симферопол.

 

Втората версия – самата стока е била „минирана“. След внимателен анализ на руските служби на потребителските данни в системата за навигация, в системата за поръчка на стоки и в търсачките на приложенията за навигация е установено, че преди пътуването на 6 октомври шофьорът многократно е проверявал един и същ маршрут в покрайнините на Белореченск – преди Краснодар на около 340 километра от Кримския мост.

Според координатите, които е въвеждал, там се намира автосервиз.

 

Логично е преди пътуване шофьорът да провери машината, но според разследващите има едно голямо НО. На пешеходно разстояние от сервиза има химически завод за торове, където има селитра и всякакви други компоненти, от които могат да се възползват украинските служби. Така се ражда версията за това, че камионът може да е зареден в автосервиза. Втората е – че е натоварен „зареден“ товар.

 

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди  съоръжението, което бе открито през 2018 г. и през последните месеци служеше за снабдяване на руската армия във войната срещу Украйна. При инцидента загинаха трима, а до сега Русия се въздържаше да обвини Украйна за атаката. Киев не е поел отговорност за взрива.

 

Във връзка с извънредното положение ръководителят на Следствения комитет каза още: "Дадени са съответните указания за провеждане на оперативно-издирвателни дейности на органите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи на Русия". По експлозията на Кримския мост е образувано наказателно дело по член "Тероризъм".

 

Припомняме, че ден по-рано Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на Кримския мост на Федералната служба за сигурност (ФСБ). 

 

"Да се възложи на Федералната служба за сигурност на Руската федерация правомощието да организира и координира мерките за защита на транспортния преход през Керченския проток, енергийния мост на електропреносната мрежа Руска федерация-Кримски полуостров и главния газопровод Краснодарски край-Крим по време на експлоатацията им", се казва в документа, публикуван на сайта на Кремъл.

 

Според публични данни преди това голяма руска извънведомствена агенция за сигурност е осигурявала охраната на моста.

 

През 2014 г. Русия анексира Крим и свърза полуострова със своята територия, като построи Керченския мост между 2015 и 2018 г.

 

Мостът струва на Русия около 3,6 милиарда долара. Той се намира между руския Краснодарски край и Крим и е изграден върху 595 пътни и железопътни подпори. Има четирилентов път (по две ленти във всяка посока) и железопътна линия. Капацитетът му е 40 000 превозни средства и 47 двойки влакове на ден. Мостът е дълъг 19 км и се смята за най-дългият в Европа.

 

Инженерите твърдят, че Керченският мост е устойчив на земетресения с магнитуд 9 и може да се използва поне 100 години.

 

Мостът, официално открит от Путин през 2018 г., е от стратегическо значение за Русия, тъй като осигурява пътни връзки с Крим.

 

Русия ефективно използва Кримския полуостров за придвижване на жива сила и оръжия от началото на войната с Украйна на 24 февруари, което показва логистичното значение на моста. По Керченския мост се доставят с железопътен транспорт горивата и военното оборудване, необходими в бойните действия, до фронтовете с Украйна.Епицентър.бг

Добавени коментари

Методи Байкушев публикува:
10 Октомври 2022 | 08:44
Какво става в Благоевград? Кметът и новото мнозинство от 25 общински съветника продължават „пълен напред“ с гигантския заем от 17.4 млн. лв. за аквапарк, паркинг и реконструкция на Бачиново. На заседанието в петък беше написана поредната тъжна страница в работата на този общински съвет. Знаете че областният управител върна решението за заема като посочи редица нарушения на закона. Общинските съветници обаче отказаха да обсъдят решението отново. Отказът за повторно разглеждане на решението също нарушава закона. Това беше направено, за да не се развие истински дебат по същество. В залата имаше доста граждани. Поиска се поименно гласуване на дневния ред. Новото мнозинство отхвърли точката, но тихичко. Тези, които не искаха да има дискусия, едва казваха своето „против“ – колкото да ги чуе квестора. А смисълът на поименното гласуване е друг – да може обществото, а не квестора, да чуе всеки как гласува. Тягостно, печално, срамно гласуване. С това общински съвет ПОТВЪРДИ решението и оттук нататък тече 7-дневен срок за неговото оспорване от областния управител. Кметът и няколко местни медии веднага пуснаха координирани съобщения, че областният управител е вкарал решението в съда и че с това всички срокове са пропуснати и този проект вече няма как да се случи. Това не е вярно – областният управител не е обжалвал решението, защото в петък дори не бе започнал да тече срока за това, а кметът драпа с всички сили да вземе заема. Нямам представа защо разпространява неверни твърдения, но няколко души вече отказаха да се подпишат в подписката за референдума, защото „ами то нали всичко свърши“. Не, не е свършило. Единственият начин незаконният заем да бъде спрян е да се съберат достатъчно подписи за свикване на референдум. Събирането продължава с пълна пара до 17.10.2022 г. включително. Призовавам всеки, който иска гласът на гражданите да се чува, да се подпише за референдума в един от пунктовете

Добавете Вашия коментар

TOP