Москва е съставила списък на политици от ЕС, на които забранява да влизат на руска територия

30 Май 2015 | 08:52
0 коментара
Политика
Москва е съставила списък на политици от ЕС, на които забранява да влизат на руска територия

Източник: Thinkstock/Guliver

Москва е съставила списък на политици от Европейския съюз, на които забранява да влизат на руска територия

Това обяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Франс прес.

„Русия предаде вчера на няколко европейски посолства списък на хора, които не могат да влизат на руска територия“, каза Рюте на пресконференция в Хага. Той уточни, че в списъка фигурират имената на двама холандски депутати и един холандски евродепутат.

Списъкът съдържа около 90 имена и е ответна реакция на санкциите и забраните за влизане на европейска територия, наложени на Русия, след като тя анексира през март 2014 г. Кримския полуостров и заради ролята ѝ в украинската криза, смята Рюте.

Председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат е сред хората, които имат забрана за влизане в Русия, каза негов говорител.

Рюте осъди от името на холандското правителство решението на Москва, което „не се основава на международното право и не е прозрачно“.

Белгийският премиер Шарл Мишел и външният министър Дидие Рейндерс призоваха руските власти да преразгледат тази забрана.

Германското правителство определи като неприемлива забраната, наложена на депутата Карл-Георг Велман, председател на парламентарната подгрупа по германско-украинските въпроси в Бундестага.

Велман разбра миналата неделя, че има забрана за пътуване в Русия, когато пристигна в Москва по покана да участва в политически дискусии. На летище „Шереметиево“ той не бе допуснат да излезе от транзитната зона и му бе наредено да се качи на следващия обратен полет за Германия.

Източник: БТА   

Добавете Вашия коментар

TOP