Москов: Сливането на спешната помощ е логично

20 Август 2015 | 07:20
0 коментара
Политика
Москов: Сливането на спешната помощ е логично

От гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ, мотивите за сливането на Центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град са логични и човешки.

Така коментира пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов идеята за сливането на двата центъра, която бе афиширана преди два дни чрез проектопостановление, качето на сайта на здравното министерство

Той предлага Центъра за спешна медицинска помощ - Софийска област да се преобразува чрез вливане в Центъра за спешна медицинска помощ - София. Дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на Центъра за спешна медицинска помощ - Софийска област ще преминат към Центъра за спешна медицинска помощ - София, гласи още постановлението, което трябва да бъде прието на заседание на Министерски съвет.

"Центровете на спешната помощ, 28 на брой, са философски на териториален принцип и могат да обслужват само територията на административния район, към който се числят. Единствено за София заради характеристиките и спазването на формалното право има разлика и има един център за София и един за София-област, като и двата се намират на територията на града", обясни Москов.

Предложението за обединение на тези два центъра е свързано с оптимизация, логистично подобряване и разчети за ясно подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София-област, обяви министърът. "Като резултат от обединението на двата центъра за гражданите в София-област ефектът ще бъде минимум пет нови допълнителни екипа", обеща той. Те ще могат да се възползват автопарка от линейки на София-град, които са модерни, а също така и от възможността да ползват логистично структурите и реанимационните екипи на софийската спешна помощ, пише БГНЕС.

"За гражданите на територията на София-област минималното като положителен ефект ще бъде пет нови реанимационни екипа. За работещите в Спешна помощ в София-област това ще бъде допълнително облекчаване на дейността им", категоричен бе той и обясни, че работещите в районния координационен център на София-област в Младост ще бъдат качени върху линейки. Там работят шест лекари и 12 медицински страни, което прави петте нови екипа, обясни здравният министър. Базирането, логистиката, подредбата на всички тези екипи както са във филиалите се запазва, обясни той.

Решението има и чисто финансови параметри, които ще доведат до по-доброто състояние ЦСМП София-област във връзка с общи поръчки за медикаменти, консумативи, оборудване и т.н. "Имам доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката и оборудването на автопарка", призна Москов като обясни, че доста пари са харчени за ремонт на автомобилите на Спешна помощ.

София-област до този момент от 13 филиала има 19 екипа на хартия, а реално функциониращи във всеки един момент са между 16 и 17. "С увеличението, което ще се извърши след сливането, ще има 30% увеличение на работещите във всеки един момент линейки, които обслужват гражданите в София-област. "Не вадим линейки от София-град, а на база на ликвидирането на районния координационен център на София-област, медицинските лица там, качени върху линейки, формират минимум пет нови екипа", подчерта още веднъж той. Филиалите на София-област обаче се запазват, подчерта той.

"Представете си катастрофа или нещо, което се е случило с вас, ако живеете в Етрополе. След това си представете линейката, която там е една, е на адрес някъде другаде. 80% от повикванията на ЦСМП София-област са свързани с транспорт на клиенти до софийски лечебни заведения. Ако се запази сегашната структура, другата най-близка линейка е тази в Елин Пелин", обясни Москов.

На въпрос дали кол-центърът в София-град ще успее да обслужва и хората от София-област Москов категорично заяви, че няма да има никакъв проблем.

Добавете Вашия коментар

TOP