Мощният предприемач Б. Узунов от ДПС прави предприятие за бетон и плочки на 300 метра от къщите в Гърмен

30 Януари 2023 | 07:22
0 коментара
Общество
Мощният предприемач Б. Узунов от ДПС прави предприятие за бетон и плочки на 300 метра от къщите в Гърмен

Мощният строителен предприемач и бивш общински съветник в Гърмен Бисер Узунов реши да откачи бизнеса си от доставчици на основни строителни материали, като започне сам да си ги произвежда. Идеята му е да направи в общинския център промишлено предприятие за изработка на бетон и бетонови изделия, арматурен двор, каменотрошачка и складови площи. Застроената площ само на предприятието за изработка на бетон, бетонови тухли, тръби, бордюри и плочки ще е 1 дка. В имота е предвидено да бъде обособен и паркинг за 5 коли. В съседство Узунов вече има асфалтова база, която направи преди 2 г. и от която ще вземе ток за захранване на бъдещото предприятие.

Узунов е представил в РИОСВ – Благоевград информация, че от базата до крайната къща на с. Гърмен има само 300 метра. По тази причина, заради шума от работата й, бизнесменът е обещал каменотрошачката да работи само в светлата част на денонощието.

На 23.12.2022 г. кметът на Гърмен Феим Иса е дал рамо на Узунов с уверението, че имотът, в който ще се реализира инвестиционното предложение, попада в територия с предназначение за предимно производствена устройствена зона и е допустимо спрямо предвижданията на предварителния проект на ОУП на община Гърмен.
Бизнесменът от с. Дъбница ще има още едно рамо в предстоящото строителство – на дъщерите му Ивета Узунова и Анелия Мазълова, с които той е в съвета на директорите на „Билдинг логистик“ АД. Дружеството е регистрирано в София през 1997 г. с капитал 2 387 800 лв., който е непарична вноска от десетки имоти – бензиностанция, авторемонтна работилница, сграда за пълнене на газови бутилки, семеен хотел, шивашки и обувен цех и хале за ремонт на машини в Дебрен, апартамент, няколко ателиета и паркоместа в София, и др.

От десетилетия Б. Узунов печели обществени поръчки главно в Гърмен, Якоруда, Хаджидимово и Белица. За последно в края на миналата година спечели срещу 1 884 475.46 лв. ремонта на пътя Гоце Делчев – Гърмен, ремонта на многофункционална зала в село Дебрен срещу сумата от 211 850.00 лв., на улиците в селата Долно Дряново, Осиково, Скребатно, Горно Дряново, Дебрен, Балдево, Марчево, Дъбница, Хвостяне, Огняново и Гърмен…

Узунов бе предпочитан строител и от бившия кмет на Якоруда Нуредин Кафелов, който му повери ремонта на площада срещу 867 388 лв. Работил е по изолацията на якорудското СУ „Св.св. Кирил и Методий“, на ОУ „Неофит Рилски“ в с. Бел камен, негови фирми правят неотложни аварийно-възстановителни дейности по реконструкция и рехабилитация на ул. „Васил Левски“ и довеждаща улица за Дневен център за деца с увреждания и др. В Хаджидимово пък ремонтира читалището. 

Преди 14 г. името на Бисер Узунов се появи в доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция, разследващ обществените поръчки в община Белица, управлявана тогава от Ибрахим Палев. През 2008 г. там една от фирмите му получи най-мащабната обществена поръчка в общината за 377 526,63 лева, за да изгради отводнителен канал в село Краище.

През 2013 г. неуморният Бисер Узунов спечели проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за изграждане на рибарска вила с база за спортен риболов на стойност  334 012,38 лева, от които 193 401,31 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Много често поръчките, спечелени от Б. Узунов, се обжалват в КЗК, но дори и след връщането на процедурите в съответното кметство той отново ги печели.

47-годишният бизнесмен от с. Дебрен е близък приятел с бившия областен управител и депутат Муса Палев, на когото според мълвата дължи летящия си старт в бизнеса.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP