Мощният благоевградски месопроизводител Б. Киройчев вдига ферма за щастливи крави

09 Септември 2016 | 09:31
0 коментара
Бизнес
Мощният благоевградски месопроизводител Б. Киройчев вдига ферма за щастливи крави

Мощният благоевградски месопроизводител Борис Киройчев разширява бизнеса си - той започва строеж на кравеферма за 250 животни. 

Наследницата на благоевградската месарска фамилия - Борислава Борисова Киройчева, регистрира с 2 лв. уставен капитал фирма „Кибор 2013" ЕООД и от нейно име подаде уведомление в община Кочериново, където е основната производствена база на фирмения бизнес, че има намерение там да изгради огромна кравеферма.

Изцяло новото строителство ще включва хале от 2000 кв.м с боксове за кравите, изградено с метална носеща конструкция, помещения за доилно, битова част и офис, които ще се изпълнят монолитно и ще са функционално свързани, торова яма за отпадните води от измиване на доилното, водопровод от 350 м, електропровод с дължина 270 м, изгребна яма с обем 15 куб.м за битово-фекалните води, складове за фураж, обслужващи пътища и др.

По уверенията на Борислава Киройчева, кравите ще бъдат щастливи - ще се отглеждат свободно, пасищно и ще се прибират в халето само за нощувка.

Общата площ на имота, върху който Киройчеви планират да изградят кравефермата си, е 20,2 дка, които са тяхна собствена земя. По нормативна уредба те биха могли да застроят 80% от тази площ, но възнамеряват строежите да покрият само 5-6 дка в северната част на имота. Икономическите разчети на семейството показват, че в кравефермата ще се произвеждат 900 тона мляко годишно.

С новата си инвестиция семейството на Борис Киройчев показва, че все още за бизнеса в България надежда има и не всичко е загубено, ако на човек му се работи.

Фирмата на Киройчев "Евро мийт енд милк" е фамилно дружество, основано през 1990 г. като малък семеен бизнес с 5 души персонал и ориентация към производство на свинско и говеждо месо от собствени животни. За изминалите 26 г. фирмата успя да изгради собствена свинеферма и кравеферма, в които се отглеждат елитни породи животни, кланица с месопреработка, мандра и 2 фирмени магазина на територията на Благоевград.

В областния център на Пиринско 54-годишният Б. Киройчев е пословичен с работохолизма си - вече повече от четвърт век всяка вечер той става в 1.50 часа, качва се на колата си, с нея пътьом събира няколко от работниците си и в 3.00 часа сутринта всички започват работа. На този график месарят е 6 дни седмично, единствено изключение е неделята. С годините си е изградил навик да спи само по 5 часа в денонощие, което му е достатъчно, за да може после цял ден да е на крак около животните, да помага в производствения процес, в дистрибуцията и целия сложен бизнес.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP