Море от любов на 14 февруари: Красив жест изненада Мрежата

14 Февруари 2024 | 14:59
0 коментара
Любопитно
България
Море от любов на 14 февруари: Красив жест изненада Мрежата

14 февруари е, влюбените празнуват Деня на любовта, а самата тя се носи във въздуха - дори и в мрачния зимен ден.

Това показва и красив жест, с който някой изненадал половинката си в наш град. Машина била окичена с балон, подаръци и цветя. На приятната гледка се натъкнал минувач, който избрал да я сподели със своите съграждани чрез Facebook.

"Море от любов... Честит "Св.Валентин!", пише авторът на кадъра.

Красивия жест радва не само човека, за когото е презназначен, но и всички жители. За час публикацията се раздва на стотици положителни реакции и окуражителни коментари.

 Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през XIV век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори.

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин.

Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Но не само - 14 февруари е богат на празници! Можем да избираме между три празника, които съвпадат на тази дата. Освен празника на влюбените -  Свети Валентин, може да честваме и църковния празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски. А по стар стир може да честваме Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря.

Добавете Вашия коментар

TOP