МОР: 38 градуса на сянка вчера в Благоевград

28 юли 2021 | 12:17
0 коментара
МОР: 38 градуса на сянка вчера в Благоевград

Оправдават се предупрежденията за опасно горещо време. По данни на НИМХ – 38 градуса на сянка е най-високата температура вчера, измерена в Сандански, Благоевград, Русе и Кюстендил.

37 градуса в Плевен, а 36 във Видин и Пловдив. 35 в София. 30 във Варна и Бургас. Най-прохладно беше в Ахтопол и на нос Калиакра – 29 градуса, предава БНТ.

Предупреждение за опасно горещо време е в сила утре в цялата страна.

Температурите ще бъдат с градус-два по-високи от днес. Все по-горещо и все повече райони с висок риск от пожари в близките дни.

Очакванията са за максимални стойности между 35 и 40 градуса. Ще бъде слънчево, с повече облаци в югозападните райони от страната, но главно в планинските райони там ще превали.

Предимно слънчево ще се задържи времето на морския бряг. Максималните температури ще бъдат между 28 и 31 градуса.

Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива след обяд в масивите от Югозападна България и на отделни места там ще превали.

Ще духа слаб, по високите и открити части – умерен вятър от север-северозапад. Температурите още ще се повишат и максималните по най-високите върхове ще бъдат от 17° на Мусала до 20° на Ботев.

Причина за очакваните все по-високи температури и у нас, и навсякъде на Балканите, е пренос на много горещ въздух от Африка. Отново ще има и сахарски прах, а температурите през почивните дни ще бъдат почти рекордно високи.

Температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка Гърция е от 26 до 28 градуса.

Слънчево и горещо ще бъде и на Пиренеите, както и в южните части от Апенините.

В останалата, по-голяма част от Европа, в много райони ще бъде с валежи, придружени на места и от гръмотевици.

У нас, през следващите дни, ще бъде слънчево и все по-горещо с максимални температури в четвъртък-петък до около 41°, а през почивните дни, в отделни райони, до 42-43 градуса. Морският бриз ще задържа температурите по Черноморието не по-високи от 33-34 градуса.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?