Монетите от Хераклея Синтика говорят, разказват история

09 Май 2022 | 10:08
0 коментара
Култура
Монетите от Хераклея Синтика говорят, разказват история


ИЗОБРАЖЕНИЕ НА СЛОН ВЪРХУ СРЕБЪРЕН ДЕНАР, открит при разкопките на Хераклея Синтика през сезон 2021, препрати изследователите на града към драматичната битка при Тапс през 46 г. пр. Хр., спечелена от армията на Гай Юлий Цезар. А кой е бил победеният?
И защо на монетата е изобразен слон?
Да започнем от това, че след почистването ѝ в лабораторията на НАИМ-БАН от другата страна се видя профилът на Юпитер с лавров венец, а д-р Христина Иванова-Анаплиотис от Университета в Цюрих без колебание я определи като отсечена при управлението на римската провинция Африка от Квинт Цецилий Метел Пий Сципион. Същият, който оженил дъщеря си Корнелия за 30 години по-възрастния Помпей, споделил с него управлението на държавата като консул през 52 г. пр. Хр. и убедил Сената през 49 г. пр. Хр. да постави ултиматум на Цезар – а това довело до гражданска война.
В началото на 47 г. пр. Хр. Квинт Цецилий Метел Пий Сципион станал главнокомандващ на войската на Помпей в Африка и на 6 април 46 г. пр. Хр. изгубил битката при Тапс (днес в Тунис), въпреки численото превъзходство на армията си и 60-те бойни слона, с които разполагал. Самоубил се с меч, за да не бъде пленен. „Ето го и обяснението за слона върху монетата – животното символизира властта му в провинция Африка – коментира ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН). – Вероятно сребърният денар е бил донесен тук от войник, участвал в битката при Тапс. Изглежда, че Хераклея Синтика е заела страната на Цезар, а впоследствие – на Октавиан Август в гражданските войни в края на Римската република. Това обяснява и нейния възход при Август (знаем за преторианци от Хераклея Синтика, зачислени в личната му триба – Фабия), както и при приемниците му.“
Монетата ще бъде предадена на Историческия музей в Петрич – както всички други находки от Хераклея Синтика.
 

Добавете Вашия коментар

TOP