Момченце е първото бебе за 2023 година в Гоце Делчев

03 Януари 2023 | 15:26
0 коментара
Общество
Момченце е първото бебе за 2023 година в Гоце Делчев

Първото бебе за 2023 година е момче, което се е родило в 13:45 ч. на 1 януари, съобщи завеждащият АГО д-р Мария Герова. Новороденото е с тегло 3,300 кг и 50 см. Момченцето е второ дете в семейство от с. Кочан.

Малко по-късно, в 15:50ч. проплаква и момиченце, което е с размери 2,7 кг и 46 см. Бебето също е втора рожба на семейство от село Абланица.

И двете новородени са родени по естествен път, уточни д-р Герова. На 2 януари се е родило момиченце с родители от с. Лъжница.

Спокойна е била обстановката около Ново година в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

Ситуацията в Детското отделение към болницата обаче е по-различна. Отделението е било пълно по празниците, като приетите деца са с доказан грип „А“ и респираторен синцитиален вирус (RSV).

При грип „А“ симптомите включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки. Той засяга предимно деца във възрастовата група 5-14 г.

Симптомите на RSV са хрема, кашлица, висока температура, хрипове, учестено дишане, като  респираторната инфекция е и най-честата причина за бронхиолит и пневмония при бебета под 1 година.

Вирусът се пренася при кашляне и кихане на заразен човек, както и при директен контакт от човек на човек или при контакт със замърсен предмет.

Добавете Вашия коментар

TOP