Многовековен археологически обект край Благоевград стои затворен години наред

12 Април 2024 | 09:54
4 коментара
Общество
Благоевград
Многовековен археологически обект край Благоевград стои затворен години наред

Археологическият обект “Скаптопара” край Благоевград е недостъпен за туристи и стои затворен близо 3 години. Какви са причините и колко са загубите за туризма и икономиката на Югозападна България?

През годините не е обсъждано мястото да бъде обект от туристическо значение. Причините са оперативната програма, с която са преместени останките от тогавашното място край сегашната АМ "Струма" и междуинституционални разбирания на национално и местно ниво.

"Пет години минаха, откакто АПИ се изнесе от тук. Бяха преместени артефакти, консервирани и след 5 години виждате какво е, няма една табела. Обектът не работи, защото не е пригоден за туристи. По инфраструктурата нищо не е направено - няма нито тоалетни, нито навеси. Така, че ние не можем да говорим, че този обект е туристически. Вложиха се над 2,5 милиона лева, ей така на вятъра", каза Здравка Чимева - туроператор.

Тогавашният министър на културата Боил Банов е обещал да се направи всичко възможно този обект да стане туристическа дестинация от национално значение, но до момента нищо не е направено. Загубите за местната икономика през всичките тези години са големи.

"Ако смятаме в брой посетители, които биха могли да видят това забележително място в региона на Благоевград и си представям, че всеки от тях дойде и похарчи по 20 лева средно, можем да умножим 1 милион по 20 и да смятаме каква сума ще се получи. Но това може да стане след като се направят необходимите инвестиции и разходи", обясни доц. Елена Ставрова - икономист.

"За да може да се развие обекта, трябва да имаме качествено финансиране, което да позволи изграждането на една добра концепция, за това как може този обект всъщност да експлоатира по най-добрия начин, и да се използва за туристически цели. Това към момента изглежда като да не е възможно да стане, имотът е изцяло собственост на АПИ и се води държавна собственост. Именно заради това ние проведохме една среща с АПИ и обсъдихме този въпрос. В момента не желая да се ангажирам със срокове, защото бих излъгал. Искам първо да видим когато се отвори възможността за кандидатстване, какви биха били сроковете там", заяви Методи Байкушев - кмет на община Благоевград.

В писмена позиция от АПИ казаха, че през 2019 г. са преместили и съхранили въпросните останки и това е прието от Министерството на културата без забележки. Въпросното преместване е станало по ОП "Транспорт" и заради нея не е предназначено този обект да има търговска цел. /БНТ

Добавени коментари

Дес публикува:
13 Април 2024 | 18:42
В цял свят знаят как да използват руините си. Гордеят се с тях и получават постъпления от туризъм и съпътстващи търговски дейности. Инвестиратнето в история носи сигурни приходи за години напред. В чужбина от нищо правят нещо, а ние рушим, разпродаваме и превръщаме в запустели отломки национално богатство. Има достатъчно места за нови постройки, няма нужда да се строят жилищни сгради върху безценни исторически обекти. Веднъж разрушено, древното ни наследство няма как да се възстанови обратно. Вече изгубихме достатъчно обекти. Стига толкова! Нека бъдем повече родолюбци и по-малко материалисти.
Аре бегай за селооо публикува:
12 Април 2024 | 20:43
Димитров и са кво бетон и прах е навсякъде доволен ли си няма ни руини ни живинки ама и хора няма.
Комитата публикува:
12 Април 2024 | 16:38
Хубаво е да се потърси позицията и на Регионалния исторически музей, неговото ръководство и екипа археолози в него.
Д.Димитров публикува:
12 Април 2024 | 13:09
Държавата ни е на територия на която от десетки хиляди години живеят хора от различни националности и кафето и да копнеш все ще излезнат останки от Тях! Това означава ли че трябва да се запази всичко и да не се строи нищо ново!? Мисля че не! Стига сме се правили на загрижени за руини и живинки! Дайте да си улесним живота днес защото трябва да има и утре.

Добавете Вашия коментар

TOP