Mладият скулптор и художник от Елешница Петър Чорев грабна четката, нарисува 21 портрета на красиви българки, стяга изложба

24 Февруари 2021 | 21:06
0 коментара
Общество

Mладият талантлив скулптор и художник от Елешница Петър Чорев е на път да направи първата си самостоятелна изложба. През тежката за много българи 2020 година младият мъж влиза в мрачната статистика на хилядите останалите без работа и се отдава на това, което най-много обича – изкуството. Успява да нарисува над 50 портрета, а докато работи, се ражда и идеята за изложба, но тя така и не се осъществява през 2020 година, тъй като страната навлиза в новата вълна на коронавируса и всичко остава блокирано.   

Две са темите, които младият автор ще включи в изложбата. Първата е за революционери, а картините са на хора, допринесли за борбите за национално освобождение и по-конкретно освобождението на  Разложкия край. Сред тях са и много видни личности от българската история, като Гоце Делчев, Яне Сандански, както и революционери и будители от родното му село и Разлог. Специално място в изложбата ще заеме портретът на баба Магдалина Юрукова – най-значимата и емблематична фигура в историческото минало на Разлог. Родила 14 деца и изгубила 4 от тях по време на Илинденско-Преображенско-Кръстовденско въстание и Балканската война. Изгубила и двама братя. И до днес разложани се прекланят пред силната й воля и несломимия й дух.

По време на въстанието са обезглавени от турците общо 28 въстаници, сред тях двама от синовете на баба Магдалина и двама от братята й. Тя намира главите им, а след това разпознава телата им и ги прибира, за да могат да бъдат погребани по християнски. Постъпката й вледенява турския башибозук и печели уважението на потиснатото християнско население.  

Рисуването на революционерите е и първоначалната идея на Петър, а докато работи, се ражда и другата – да нарисува моми с народни носии, което е втората тематика на изложбата. Общо 21 картини на момичета с носии от всички краища на България успява да нарисува Петър Чорев, а няколко от тях са от Разлог, но авторът не ги познава лично.

„Момите не ги бях планувал, но като свърших с революционерите, реших да започна друго. Случайно попаднах на снимка на страницата на Исторически музей – Разлог, докато търсех архивни снимки на революционери, свързани с Разложкия край. Изложбата ще се прави в Разлог и мисля, че е  добре да е свързана със самия град. Попаднах на снимка на момиче с народна носия и реших да я нарисувам. Хареса ми как се получи и помислих, че ще е добре да направя повече. Поставих си за цел поредица от 20 картини, но впоследствие направих 21, което символизира 2021 година. 2020 година не беше много хубава за мен не само в професионален, но и в личен план. За известно време ми се наложи да спра, защото нямах мотивация и желание за работа. Въпреки всичко продължих напред и довърших картините, но реших да направя 21 символично, като настоящата година, и се надявам тя да донесе повече късмет”, разказа Петър, който си пожелава 2021 година да бъде по-успешна и благосклонна за всички.

Портретите на момите са рисувани по снимки, правени от известни фотографи, сред тях и няколко правени лично от художника. 

За изложбата Петър Чорев е подготвил и табло, посветено на неговата прабаба Вела Йорданова Чорева, родила и отгледала 12 деца, за което е удостоена с почетно звание  „Майка героиня“. То се давало на жени, родили 10 или повече деца, но за да получи званието, условията били жената да има  навършени 50 години и всичките й деца да са живи.

Младият мъж влезе в шапката на новините преди няколко години, след като измайстори уникален каменен барелеф на Св. Георги в родното си село. Последваха още много проекти, сред които чешма- паметник, посветена на загиналите за освобождението в Елешница.

Новата идея на Петър е входът на селото да бъде украсен с лика на Света Варвара, за която исторически е доказано, че е от Елешница. Там е и лобното й място, а местността и параклисът в близост носят нейното име.  

ЯНА ЙОРДАНОВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP