Млади земедлеци от петричко бягат зад граница за над 800 евро заплата

12 Ноември 2017 | 16:55
0 коментара
Общество

Все повече са пустеещите оранжерии край най-голямото петричко село Първомай, пише кмета. бг

Младите земеделци зарязват зеленчукопроизводството заради гурбет в чужбина. Само от месец май до момента над 100 младежи са напуснали селището. В населеното място преди години имало над 4500 жители, а сега са 3600.

„Някои оранжерии се дават под наем от стопаните им, но никой не ще да превива гръб за жълти стотинки. Причина за отлива от земеделието са липсата на сигурен пазар и ниските изкупни цени на продукцията. Печалбата е нищожна, затова всички по-млади хора бягат зад граница”, сподели кметът на Първомай Стоян Стойчев.

Най-много са гурбетчиите в Англия, напоследък доста отиват и в Словения, където работят в заводи за производство на части за автомобили. Заплатата им там е от 800 евро нагоре. Отделно работодателите им поемат разходите за спане в общежития и за храна.

„Положението наистина е зле. Дори барчетата и заведенията в селото ни търсят персонал – бармани, сервитьори. Няма вече млади хора тук, почти всички търсят късмета си в чужбина”, твърди кметският управник.

В Първомай допреди няколко години имаше бум на строителството на оранжерии. Стотици се захванаха с това препитание. Земеделската работа спасява хората от безработицата. Но повечето са на възраст, за тях е трудно да тръгнат по чужбина. Младите обаче се изнасят зад граница. Сред празните оранжерии има и много модерни, които са оборудвани с всичко необходимо. 

Добавете Вашия коментар

TOP