МЛАДИ МАЙКИ, БАБИ, АКУШЕРКИ, КМЕТ, ДЕПУТАТ ПРАЗНУВАХА ЗАЕДНО БАБИНДЕН!

21 Януари 2018 | 18:32
0 коментара
Култура

В 128 семейства в симилийско община радостта е най-голяма през последната година.

128 бебета са се родили, впечатляващо- двоен прираст отчитат в евросело Черниче, там бебетата са точно два пъти повече през последната година, в сравнение с миналата.

Навръх Бабинден директорката на ОДЗ „Радост“ чу най-голямата радост – стана пак баба днес, а стари жени от Крупник показаха как се бае на пеленаче от уроки… такава пъстрота, заедно с ритуала по поливане направи празника вълнуващ за всички в Симитли – за младите майки с бебенца, за баби и акушери, празникът им споделиха депутатът Стефан Апостолов, чиято кауза като народен представител е да помага на семейства с репродуктивни проблеми, с младите майки празнуваха кметовете от всички населени места, а общинският кмет Апостол Апостолов направи мил жест към всяко семейство с бебе.

Отличиха и бебе‘2018 на община Симитли. На него му дадоха специалния плакет. Бебе‘2018 е Антонио, проплакал на нова година по стар стил, на 14-ти януари.  Родителите му Василена и Спаско Стефанови от село Брежани получиха от кмета Апостолов плакет и много подаръци.

Апостолов поздрави всички майки  и сподели, че няма по- хубаво нещо от това да проплаче дете в къщата. „Пожелавам Ви да бъдете много здраве, раждайте деца, множете общината, нека се разрастваме, нека децата  ни станат двойно и тройно повече от тази година“, каза кметът.

Млада майка на три дечица и д-р Емилия Крилчева, която е акушер- гинеколог,  пресъздадоха ритуала по поливане ръцете, тези ръце, които са помогнали децата ни да се появят на бял свят. Д-р Крилчева напръска всички майки с водата и подскочи няколко пъти както е по поверие, за да има още повече деца. Тя направи призив към всички родители да ги научат да уважават и да бъдат възпитани.

Баби от село Крупник пресъздадоха ритуала по поливането, така както се е правил той навремето и баяха на пеленаче от уроки. Награди имаше и за всички дечица, родени в Симитли през тази година, чрез томбола бяха разиграни големи подаръци за всяко дете.

Теди и Хриси от Неделното училище към черквата в Симитли посрещаха майките на вратата на ресторанта с питка и мед.

Обръщение от името на майките направи Лилия Попова, която дари семейството си с трета дъщеричка през изминалата година, като  се обърна към участниците в чудото на сътворението- “Огромно благодаря на всички лекари, акушери и всички хора, помогнали за израждането на нашите деца. Благодаря Ви от сърце за всеки миг щастие, които ръцете Ви сътворяват. Благодарим за това, че благодарение на вас, днес има кой да ни каже най- скъпите думи – мамо и тате“, бяха  думите от всички благодарни майки към лекари, акушери, сестри и благодетели.

Ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ в Симитли пресъздадоха забавни сценки, възпитаниците на ансамбъл „Веселие“ поздравиха гостите с народен танц.

Молитвата „Отче наш“ казаха за празника децата от неделното училище, а дванадесетокластничката Йоана поздрави всички с няколко музикални изпълнения.

Хората, които се грижат за децата ни след раждането, а именно лекарите, също бяха гости на пищното тържество. Д-р- Крилчева, заедно с акушерките, кметът Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, който не спира да помага на семейства с репродуктивни проблеми, директорът на СУ Симитли- Таня Янкова, директорът на ДГ  „Радост“ Темнужка Матова, която днес стана баба за трети път, зам.- кметът Евгения Георгиева, която бе водещ на събитието, кметовете на селата в община Симитли и щастливите майки извиха дълго хоро и си пожелаха да има все такива поводи за веселба.

128 са децата родени в общината през изминалата година, в Симитли 73, 38 момчета и 35 момичета, Крупник имат 15 бебета, Долно Осеново- 13, Евроселото Черниче- 15, Полето-7, Полена имат 2 бебета, в Брежани – 3 малки жители на селото.

Добавете Вашия коментар

TOP