Младен Маринов, МВР: 10 от картините на Майстора вече са намерени, а двама от крадците - заловени

04 Януари 2019 | 18:27
0 коментара
Криминално

Десет от откраднатите картини на Владимир Димитров - Майстора вече са намерени, а двама от крадците - заловени.

 

Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Младен Маринов на извънреден брифинг.

Другите двама извършители на престъплението още се издирват, както и останалите платна, продължи министър Маринов.

Вътрешният министър и шефът на столичната полиция Георги Хаджиев застанаха пред медиите в Министерския съвет, където бяха на доклад при премиера Бойко Борисов за пътната обстановка в страната.

 

"Имаме положителна информация за откраднатите картини в София. Имаме издирени 10 от откраднатите 16 картини и две заподозрени лица, които са съпричастни към кражбата", бяха точните думи на вътрешния министър Младен Маринов пред медиите.

 

„Надявам се в рамките на издирвателните мероприятия да стигнем и до останалите картини и да ги върнем на собственика, а отговорните за деянието, да бъдат задържани“, продължи вътрешният министър. 

Георги Хаджиев припомни, че са откраднати 5 картини на Владимир Димитров-Майстора, 8 на Ди Киро, една на неизвестен автор и един портрет на Майстора, рисуван от друг автор. Той уточни, че картините не са подписани от Владимир Димитров-Майстора. 

Според шефа на СДВР в рамките на оперативно-издирвателните мероприятия е изготвен съвместен план за действие между службите. "Доста екипи работят на терен. В момента се издирват още двама, съпричастни към деянието и са от тази група. Към края на работния ден ще имаме повече информация, която ще оповестим", добави той. 

"Хубавото е, че към настоящия етап сме положили огромни усилия да запазим културно-историческото наследство", подчерта Хаджиев.

 

Това е първото разкрито престъпление за Хаджиев, който отскоро оглави столичната дирекция на МВР.

 

Вчера се разбра, че картините на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров бяха откраднати от дома на наследника на Майстора - Павел Антонов. 
 

Собственикът на ограбения дом Павел Антонов, който е син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора, обясни, че вероятно кражбата е станала на 30 декември, но той е уведомил полицията вчера, тъй като е бил извън България.

Добавете Вашия коментар

TOP