Младежи от Сандански планират храните на бъдещето

04 Април 2023 | 14:10
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Младежи от Сандански планират храните на бъдещето

Провокират десетки млади хора да генерират новаторски идеи за бъдещето на хранителната индустрия и хранителните отпадъци. Предизвикатеството привлече интереса на повече от 160 младежи от Сандански, София, Велинград и други градове у нас в рамките на европейски проект.

Пролетният семестър вече стартира с хакатон „Бъдещето на хранителната индустрия“. С много ентусиазъм и творческа енегрия в него се включиха ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години, голяма част от които развиващи се в различни STEM направления като природни науки, математика и технологии. По време на интензивното тридневно събитие 12 отбора разработиха идеи, свързани с преодоляването на предизвикателствата в хранителната индустрия и излязоха с решения за по-устойчивото развитие на сектора на храните.

Началото на хакатона постави лично изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова, която приветства участниците. Те получиха подкрепа и от специалисти от областите на бизнеса и науката, работещи в сферата на храните и инвестиращи в иновации и устойчиви практики. От Kaufland България, които са съмишленици на програмата за поредна година, споделиха с отборите любопитни детайли около сертификацията и процеса по гарантиране качеството в търговията с храни. А от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия разкриха подробности за техниката по създаването на опаковки.

Добавете Вашия коментар

TOP