Млада фермерка от Якоруда изби рибата! Вече има 2 магазина в София, хората се редят на опашка

19 Декември 2022 | 15:24
3 коментара
Общество
Млада фермерка от Якоруда изби рибата! Вече има 2 магазина в София, хората се редят на опашка

Ние сме трудолюбиви и честни хора, които се работят неуморно денем и нощем – така Айше Хасан описва себе си и своето семейство. Тя е трето поколение фермер.

Наследила е любовта към животните още от своите баба и дядо. Днес заедно със своите родители и брат тя продължава традицията, развивайки семейната екоферма „Белмекен“.

Стопанството е разположено в живописното якорудско село Аврамово. В него се отглеждат 22 крави и 50 овце от местни породи. През зимата са на ясла, а от края на месец май до октомври са на свободна паша горе на Белмекен.

Доенето се извършва механизирано с агрегати, а суровината се преработва на ишлеме. Айше работи в посока към модернизиране на стопанството с по-големи удобства за животните. Мечтата й е да си има собствена мандра.
Дори в момента учи за технолог в Университет по хранителни технологии в Пловдив, пише агри.бг.

В стопанството работите цялото семейство. Как си разпределяте ролите?

Кой каквото може, това върши. Моите деца още учат, но и те помагат, когато могат.
Децата радват ли се на животните?

Да, постоянно. Моето момиченце е на 8 години и много се грижи за тях. Има си любими теленца и агънца. Даже на моменти, когато внесем агне вкъщи, не дава да го изнесем. Винаги им дава имена.

Големият ми син е на 17 години. Когато беше по-малък, постоянно повтаряше, че иска да стане ветеринарен лекар, за да се грижи за животните на дядо си.

Какви продукти произвеждате и къде намирате пазар?

Правим прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене от краве и овче мляко. В София държим два магазина. Там сме почти от 8 години и имаме постоянни клиенти.

Единият ни магазин се намира в кв. Лозенец на Римската стена, който отваряме в събота, а другият – в Драгалевци, който работи в сряда. Предлагаме и зеленчуци, които отглеждаме, както и сладка от горски плодове, които берем от Белмекен.
Обичате ли да експериментирате с нови вкусове?

Да, пробвам различни комбинации за удоволствие. Правя сирене с чушки, кашкавал с чубрица. Предлагам и на клиентите да опитат, за да получа обратна връзка.
Какво най-много харесвате в работата си и защо?

Всичко ми харесва. Обичам много животните и да се грижа за тях ми доставя удоволствие. Имаме трудности, но успяваме да се справим. Това са живи същества, които приемаме като част от семейството и полагаме всички необходими

грижи за тях.
Кои женски качества Ви помагат в работата?

В грижата за животните не се разделяме на мъже и жени, но ние сякаш изпитваме повече обич и състрадание.

В общуването с клиентите се справям много добре. Не че толкова говоря, а по-скоро уважението, което изпитваме взаимно, ни помага да работим толкова години заедно. Като отварям магазина, клиентите ме чакат на опашка отвън. От 8:00 до 13:00 часа потокът не спира.

Добавени коментари

Лютви Х. публикува:
26 Юли 2023 | 11:58
2023 | 11:03 Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ
Въведете име... публикува:
19 Декември 2022 | 17:20
След като имат деца, явно да, а ти ще останеш да лъскаш бастуна само с гледане и тук таме някоя"лилава" българка!
Али теляка от централна баня публикува:
19 Декември 2022 | 16:30
Айше, Асан вдига ли “самолета“ или да идвам на помощ?

Добавете Вашия коментар

TOP