Млада банскалийка за поредна година организира родолюбиво ски спускане с носии в Пампорово за 3-ти март

03 Март 2023 | 13:45
0 коментара
Култура
Млада банскалийка за поредна година организира родолюбиво ски спускане с носии в Пампорово за 3-ти март

И тази година стотици  се стекоха край пистите в Пампорово, за да станат свидетели на многолюдното ски и сноуборд спускане с носии и трибагреници.  То се провежда всяка година от 2017 г. и е посветено на Националния празник на България  –  3 март.

Така в  сърцето на Родопите любители на зимните спортове съпреживяват по атрактивен начин  националния празник на България - 3 март и стават съпричастни към традицията,независимо къде се намират.

Автор на идеята е банскалийката Антония Каменичка, дъщеря на журналистката Ели Каменичка.

“През 2017 г. получих като подарък автентична родопска носия. Месец преди 3 март насън ми се яви как хора в носии се спускат по писта”, разказа организаторката Антония Каменичка за това как се е родила идеята.

Тази година участниците ще са около 800. Те са дошли от цялата страна, облечени в автентичните за региона носии,каза още Каменичка пред Нова ТВ. 

„С това спускане ние искаме да постигнем едно общонародно честване, изпълнено само с позитивни емоции и усмивки. Това е едно събитие, което е създадено от хора за хора. В него не участват никакви политически партии. То сближава хората, които участват в него и ги учи на любов към родината. Ние отдаваме нашата най-чиста и искрена почит към историята и славното ни минало.“

Антония Каменичка допълни, че усещането при вида на десетките скиори, облечени в пъстрите български носии, е неописуемо. Тя е категорична, че ски спускането на 3 март ще продължи като традиция, просто защото хората го искат и очакват с нетърпение.Пирин Нюз

Добавете Вашия коментар

TOP