Млад учен от Благоевград изобрети робот

19 Декември 2022 | 17:07
0 коментара
Любопитно
Млад учен от Благоевград изобрети робот

Възпитаник на Математическата гимназия и Югозападния университет в Благоевград създаде робот.

В момента Петко Стоев е докторант в секция „Кибер-физични системи” към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Той е победител в конкурса „Предприемач в науката”. Журито реши с наградата от 30 000 лева да бъде подкрепен неговият проект за рехабилитационен робот – медицинска система за възстановяване на пациенти след инсулт и тежки травми на горните крайници.

Разработката е прототип на робот тип екзоскелет, който да предостави възможност за рехабилитация на пациенти, за да се облекчат значително пациентите и медицинските експерти в процеса на възстановяване след инсулт или злополуки. Роботът ще бъде базиран на принципа на телемедицината. Ще изпълнява рехабилитационните процеси автономно, след като му бъдат зададени дистанционно управляващи параметри от медицинско лице. За осъществяване на дистанционна връзка ще бъде разработено приложение за отдалечен контрол.

Името на робота ще бъде Re4Life. Ще бъде предлаган на болници, рехабилитационни и терапевтични центрове, които ще отдават устройството за възстановяване на пациентите в домашни условия.

На пазара няма робот, който да позволява пълноценна рехабилитация в домашни условия. Ние даваме това решение. Това е нереализирана досега новост, даваща възможността за пълно рехабилитиране в домашни условия напълно автономно, на базата на телемедицината“, заяви разработчикът Петко Стоев.

Рехабилитационния робот Петко Стоев разработва с голям екип, който включва хора с различни умения и опит, някои от които работят в чужбина. С тях възнамерява да основе едноименна компания Re4Life.

Петко от дете е мечтаел да стане инженер по роботика и да се реализирам в научните среди. "Аз винаги следвам моите цели, като ги довеждам до положителен резултат. Вярвам в мечтата си и моя път”, така се представя младият изобретател пред karollknowledge.bg. "Моята въздействаща бизнес идея е създаването на високотехнологично изделие – робот тип екзоскелет, който да предостави възможност за рехабилитация на пациенти в домашни условия, с което да се облекчат значително пациентите и медицинските експерти в процеса на възстановяване след инсулт или злополуки, засягащи горните крайници", изтъкна Петко Стоев.

Добавете Вашия коментар

TOP