Митрополит Серафим призова петричани да не ходят в неделя в парка заради феста на кришнарите

30 Септември 2023 | 16:15
1 коментара
Общество
Благоевград
Митрополит Серафим призова петричани да не ходят в неделя в парка заради феста на кришнарите

Неврокопски митрополит Серафим вчера призова петричани да не се включват в планирания за неделя в градския парк „Фестивал Индия“. На официалната страница на Неврокопска митрополия той обясни, че т.нар. фестивал не е нищо друго, освен опит за религиозен прозелитизъм /б.р. течение в религията, което се стреми да разпространи своето учение и да привлече хора извън паството си/.

Ето какво пише в становището на митрополията:

Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции. Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която, макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение.

Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие”, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала.

Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца.

С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика“, се казва в официалното становище на митрополията.

Както съобщихме, в края на миналата седмица петричката организация на ВМРО обяви, че в неделя ще посрещне с шествие последователите на Кришна в парка, за да пази от кришнарите децата, които в неделя традиционно идват тук с родителите си. Организаторите на фестивала имат разрешение да проведат мероприятието си срещу музея. Заради акцията на червено-черните се очаква засилено присъствие на органите на реда, за да не се допуснат ексцесии. /Струма бг

Добавени коментари

Gost публикува:
30 Септември 2023 | 16:41
Ако има нещо, което не е наред с тяхното проповядване, ЗАЩО имат регистрация?

Добавете Вашия коментар

TOP