Митов: Водим учения, за да подготвим армията за всякакъв вид заплахи

26 Юни 2015 | 09:32
2 коментара
Политика
Митов: Водим учения, за да подготвим армията за всякакъв вид заплахи

Чрез тези учения ние имаме намерение да подготвим Българската армия за всякакъв вид заплахи. Води се пропагандна война. Не може през последните години да има над 200 учения, никой да не го забележи, а сега в момента, за всяко едно учение ние се обясняваме.

Това заяви външният министър Даниел Митов пред Нова телевизия

По думите му в тези учения участват не само американски и български военни, но и румънски, албански, британски и германски. В момента се провежда учение и се знае точният брой на техниката и на хората, които идват и кога ще си отидат. За бъдещето, когато станат ясни параметрите за него, те ще станат и публично известни, каза дипломат номер едно.

За такива учения предварително се водят разговори. Има план, по който се върви. Само че кога ще влезе техниката - колко на брой и видът на техниката трябва да се обяви и то трябва да се обяви от Министерството на отбраната, защото те са водещи по тази тема, каза Митов. Той подчерта, че "има определена процедура, която винаги се е спазвала. Тя е по силата на споразумението за сигурността и отбраната, което е подписано през 2006 г. от министъра на външните работи Ивайло Калфин в правителството на Сергей Станишев. То е много добро, коментира министърът.

Той се аргументира и с решенията от Уелс от срещата на НАТО. Там се реши, че заради усложнената геополитическа обстановка и заради конфликтите на източния фланг на НАТО, алиансът започва т.нар. план за готовност за действия, посочи Митов. Той тълкува, че по силата на тези решения се провеждат повече учения за повече готовност. Българската армия, както и други, са принудени да водят интензивни учения, за да могат да бъдат подготвени. Това е националният интерес, каза Митов.

Българските военни водят повече учения, за да бъдат по-добре подготвени. Една армия трябва да е винаги подготвена, особено когато е в близост до границите на съответната държава и има конфликти. Ние не говорим само за конфликта в източна Украйна – има конфликти и в т.нар Ислямска държава, заяви министърът.

Митов попита защо не е бил търсен за коментар "когато Русия заяви, че ще разполага 40 ядрени бойни глави, когато Русия обяви, че ще въоръжи Крим и че ще струпа въоръжение там". Това безспорно застрашава националната ни сигурност.

По въпроса за това колко танка ще дойдат на българска територия външният министър заяви, че това ще стане ясно, "когато се разбере колко са, когато се каже колко са". Както за сегашното учение е ясно колко са и кога ще си тръгнат, така ще е ясно и за следващото, поясни той.

За охраняването на въздушното пространство на България Митов подчерта, че "вчера стана ясно, че преговорите с Полша вървят добре и вероятно нашите МиГ-ове ще бъдат ремонтирани там. Вероятно няма да се наложи, но от нас зависи дали ще използваме чужди самолети за охрана на въздушното ни пространство", каза външният министър. /БГНЕС

Добавени коментари

Запознат публикува:
27 Юни 2015 | 23:04
И кой ще обучавате ... като няма армия или ти ще си на първата линия..... sme6nici
razlogenin публикува:
26 Юни 2015 | 13:15
каква армиа кви пет лева.обаче се е важно да не дигнаа токо за бизнеса.

Добавете Вашия коментар

TOP