Митинги "за" и "против" правителството блокират парламента в дните на вота на недоверие

20 Юни 2022 | 09:00
0 коментара
Общество
Митинги за и против правителството блокират парламента в дните на вота на недоверие

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството, в София се планират протести "за" и "против" политиката на кабинета.

 

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен "Марш за европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията", организиран от инициативата "Правосъдие за всеки".

 

В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството. Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

 

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия "Възраждане" с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

 

Очаква се във вторник Народното събрание да обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив - провал във финансово икономическата политика. Подкрепа за вота изразиха и опозиционните партии: "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите във вторник.

 

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната".

 

Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

 

В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори.

 

ПП, ДБ, БСП и отцепилите се от ИТН депутати все още не събират нужните гласове, за да преодолеят вота на недоверие - всички те имат общо 115 от необходими 121. Ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в "правителство в оставка".

Добавете Вашия коментар

TOP