Миряните почитат днес Кръстопоклонна неделя

31 Март 2019 | 08:45
0 коментара
Култура

Православната църква почита днес празника Кръстопоклонна неделя, който се отбелязва в третата неделя на Великия пост.

На този ден християните специално се покланят на един от най-ярките символи на християнската вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на християните духовна сила, за да извървят до края пътя на пречистването - до деня на Възкресението. Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра.

Затова всички Свети тайнства - кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста. Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст. Без Кръста е немислимо което и да било литургично действие. Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят.

На Кръста Исус Христос е преживял най-голямата болка и унижение, но неговата смърт е животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

От олтара на храмовете се изнася Светия Кръст за благословение и поклонение на християните.

В софийския храм "Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен", от 9.00 часа, Архиерейска света Литургия, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

Вечерта от 17.00 часа епископ Поликарп ще оглави Архиерейска вечерня и ще бъде изнесена духовна беседа.

Митрополит Серафим ще оглави Архиерейска света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Началото е от 9.00 часа.

На Кръстопоклонна неделя в ловешкия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий", от 9.00 часа, Архиерейска света Литургия ще оглави Негово високопреосвщенство Лавчански митрополит Гавриил. В митрополитския храм "Св. вмчца Марина", град Пловдив, от 9.00 часа, ще бъде отслужена архиерейска света Литургия.
 

Добавете Вашия коментар

TOP