Миряни се събраха на освещаване на новия параклис „Св.Александър Невски” край Ракитна

24 Ноември 2019 | 12:39
0 коментара
Култура

Миряни от село Ракитна и Община Симитли се събраха на освещаване на новия параклис „Св.Александър Невски” край Ракитна.

Отец Яне отслужи водосвет за освещаване на Божия Храм.

На освещаването на параклиса „Св.Александър Невски” присъстваха и общинският кмет - Апостол Апостолов, председателят на Общински Съвет Симитли – Владимир Христов, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна – Стефан Костов, основен инициатор за параклиса.

Преди 1 година, навръх Преображение Господне се постави началото на изграждането на параклиса „Св. Александър Невски” в подножието на връх „Кръста“, точно при 22-метровия християнски символ в село Ракитна.

С доброволен труд на местните и помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство, новият параклис вече е построен и е неразделна част от облика на мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България“. Така в знак на признателност и уважение, новият параклис ще бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и ще носи името на Св. благоверен княз Александър Невски.

На мястото беше намерена и уникална керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят много от светиите.

Добавете Вашия коментар

TOP