Мира Добрева представи в Благоевград първия си роман

21 Март 2024 | 09:33
0 коментара
Култура
Благоевград
Мира Добрева представи в Благоевград първия си роман

Известната журналистка Мира Добрева трогна десетки свои почитатели вчера с представянето на своя първи роман „Светулки зад решетките“ в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Трогна ги с безпощадно представената истина за алкохолната зависимост на своите две героини.

Такава „брутална“ по думите на авторката книга няма как да не разтърси читателите и да не остави белези в съзнанието на всеки един от тях за пътищата пред двете жени в повествованието, през които ги води тяхното заболяване.

Мира Добрева разкрива упадъка на ценностите, духовната празнота и вледеняващото отчуждение, които пристрастяването към алкохола предизвиква. Разгръща със своя опит на журналист дълбоките бездни на човешкото страдание и възвишеното чувство на любовта и прошката. Романът разкрива тайните на отчуждението и великодушието, „говори“ за безсмислието на живота и неговия висш смисъл, за смъртта и безсмъртието, за просветлението. Но болестта е и начин на духовно израстване, както всяка криза е шанс за възраждане. Творбата грабва читателя с огромната палитра от емоции, в него има много болки, рани, белези, които зависимостите оставят. Книгата е и спасение, но и едно голямо предупреждение, че зависимостите могат да отблъскват, но могат и да събират.

„Това са събраните истории на четирима души, които са зависими от алкохола. В семейството си имам двама души, които страдат от същата болест. Защото за мен подобни зависимости са болест, тези хора са страдалци, мъченици и ние не бива да ги съдим. Но Бог винаги ни изпраща някого, а любовта винаги помага. Книгата ще се настани по интересен начин в душите на тези, които имат сили да я прочетат. Това ми стига – романът да докосне читателите“, сподели Мира Добрева пред любителите на четенето в зала „Изкуство“.

 

Според нея щастието е усещане на всеки един човек, за нея щастието е в малките неща – в нахлуващите слънчеви лъчи през прозореца в жилището й, в тишината сутрин, в красивите пердета в стаята в кактуса на масата, в срещите с хората. Точно това щастие са загубили зависимите от алкохол хора, те усещат само огромна празнина и нещастие. Заради това трябва да се опитаме да им помогнем да преодолеят тази болест, защото за тези хора все пак има надежда, колкото и да е трудно това.

Мира Добрева зарадва читателите с автографи и послания на книгите, с които те се сдобиха и с които ще обогатят библиотеките си вкъщи. Тя самата получи красиви цветя и благодарствено писмо от главния библиотекар на РБ „Димитър Талев“ – Камелия Ангелова, с пожеланието да открива все така щастието за себе си, да има вдъхновението да за още много срещи с хората и да притежава силите да им дава надежда.

Добавете Вашия коментар

TOP