Минка Салагьорова, зам.-кмет на Петрич: Състоянието, в което заварихме пътната мрежа в общината, при стъпването ни в длъжност, не бе много добро

10 Май 2016 | 18:10
2 коментара
Общество
Минка Салагьорова, зам.-кмет на Петрич: Състоянието, в което заварихме пътната мрежа в общината, при стъпването ни в длъжност, не бе много добро

Минка Салагьорова, заместник - кмет по строителството в Община Петрич в интервю за PIRINSKO.COM относно състоянието и проблемите с инфраструктурата в общината и възможностите за тяхното разрешаване. 

Pirinsko.com: Г-жо Салагьорова, какво е състоянието на пътищата в самия град Петрич, защото както знаем имате доста туристи от Гърция, а сега предстои и активния туристически сезон?


Минка Салагьорова: Не може да се похвалим, че пътищата и по-конкретно уличната мрежа ни е в добро състояние. С комисия вече успяхме да установим всички проблематични места като започнем от разрушените пътни настилки и стигнем до нарушена тротоарна мрежа. Имаме готови разчети и ни предстои обявяването на процедура за обществена поръчка, като в общинския бюджет сме предвидили средства за това, така че в скоро време започваме да говорим и по този въпрос. 

Pirinsko.comКакво е състоянието на основните пътни артерии в Община Петрич към днешна дата?


Минка Салагьорова: Първо искам да започна с това, че като цяло заварихме състоянието на пътната мрежа в Община Петрич не много добро. Имаше аварирали съоръжения и нарушения на пътните настилки. Още със започването ни на работа се сблъскахме с това, че трябваше да продължим процедурата за зимното поддържане и смятам, че се справихме добре, като за първи път въведохме и осигуряването на резерв от инертни материали по селата във високите райони за текущото поддържане. Също така установихме, че в резултат на проливни дъждове и дългогодишно нехайство, както и задълбочаващи се проблеми, въпреки многобройните сигнали от кметове в предишни години, се е достигнало до аварирали съоръжения по пътищата от общинската пътна мрежа. 


Pirinsko.comМоже ли да посочите конкретни примери?


Минка Салагьорова: Да. Такъв е примера например с почестия водосток, който е в близост до село Самуилово. Там предприехме действия и водостока вече е ремонтиран, а също така сме предвидили средства и предстои започването на ремонт на мостовото съоръжение. Ремонтът ще обхване също така и изграждането на над 3 метрови стомано-бетонови подпорни стени. Веднага искам да добавя и това, че тези съоръжения за които говоря са на един от най-важните ни общински пътища, така наречения подгорски път с номер BGL 1166. Добавям и това, че при ограничения финансов ресурс на общините за пътищата ще трябва да се търсят и всякакви допълнителни варианти за финансиране.

 
Pirinsko.comКакви ще бъдат тези допълнителни варианти за финансиране, които ще търсите?


Минка Салагьорова: Такава допълнителна възможност за финансиране виждаме в кандидатстването ни по програмата за развитие на селските райони мярка 7.2, където общинския съвет вече прие, че ще бъде приоритет изграждането на пътища и благоустрояването на улиците в селата. Освен този път, за който споменах по-горе предвиждаме да ремонтираме и реконструираме по тази програма и останалите пътища, които са в лошо състояние в подгорския и огражденския район. Искам да кажа и това, че всички знаме колко лош бе пътя в участъка между Габрене и Златарево. Искрено се надявам, че ще успеем с нашето кандидатстване, за да може да направим ремонта на тези пътища. Започнахме ремонти и по още един път, който е много важен за туризма в общината – пътя към местността Рупите. Предполагам знаете в какво лошо състояние беше кръстовището при отбивката за този път от републиканския. Често там се случваха катастрофи, създаваха се условия за произшествия и въобще като цяло, като съоръжение не беше оформено добре самото кръстовище. Сега вече предприехме действия и хората виждат, че самото кръстовище се разшири, радиусите на кривите се оформиха, освен това бе направена и допълнителна трета лента за по-лесен достъп до самия път за Рупите. Предстои ни цялостно разширяване на този път, като в списъка на капиталовите разходи има предвидени средства за тази дейност. Така, че мога да кажа този път също е един от приоритетите за нас. Редно е да спомена и това, че ние работим в много добро взаимодействие с Агенция „Пътна инфраструктура“, АПИ – Благоевград. Всичко което до този момент сме поставили като проблеми, винаги се решава на момента. Знаем, че когато се е строила магистрала „Струма“, движението е било насочено през нашите общински пътища, включително и през град Петрич. Всичко което те поеха като ангажимент да възстановят е започнато, работят по пътищата и оформят всички подходи. Надявам се, че и за напред доброто ни сътрудничество с тях ще продължи. Пропуснах да кажа, че в момента имаме подписка от жителите на селата Старчево и Първомай, които се оплакват от лошото състояние на третокласния, републиканския път, който е между двете населени места. Тази подписка ще бъде представена от наша страна пред АПИ и с надявам, че те ще започнат ремонта.


Pirinsko.comТоест може да кажем, че новата управа на Петрич е заварила лоша инфраструктура, която обаче предстои да бъде значително подобрена?


Минка Салагьорова: Да, точно така и искам да кажа, че това е един от основните ни приоритети. 


Pirinsko.comС оглед на всичко което споменахте до тук и с ремонтите, които сте предприели то какво Ви казват хората, доволни ли са от всичко това?


Минка Салагьорова: Вижте, не мога да кажа, че всички са доволни, защото някои искат всичко да стане веднага като с магическа пръчка. За съжаление това не може да се случи така, защото реално погледнато ние трябва да спазим всички законови изисквания, да минем през процедурите за обществени поръчки и въобще има си един технологичен срок, който ние няма как да спестим. Смятам обаче, че самите хора оценяват това, че все пак колелото е задвижено. Радват се за всичко това и особено добре възприемат това, че в града ще бъде въведена „Синя зона“ с което до някъде ще успеем да оправим движението. 


Pirinsko.comМоже ли с няколко думи да очертаете параметрите на въпросната „Синя зона“ и от кога се предвижда тя да бъде въведена?


Минка Салагьорова: Решението да бъде въведена „Синя зона“ в град Петрич бе прието на последната сесия на Общински съвет – Петрич. Ние имаме организационна готовност когато решението влезне в сила да започнем действия, включително да направим маркировката. Жителите и гостите на града могат по-конкретно да се запознаят с нейните параметри и обхват на сайта на общината, но в най-общи линии тя ще обхваща централна градска част.

Добавени коментари

123 публикува:
11 Май 2016 | 06:32
v petri4 si4ko moje grad dyrjawa
Първан публикува:
10 Май 2016 | 20:00
Как може да се каже "пътищата и по-конкретно уличната мрежа"? Та пътищата и уличната мрежа са две различни неща. Общото е, че са елементи от транспортно-комуникационната система, но са много ясно разделени пространствено- пътищата са разположени извън населените места, а уличната мрежа- в населените места. И по никакъв начин не може да се каже "пътищата и по-конкретно уличната мрежа". Двойка на тази инженерка.

Добавете Вашия коментар

TOP