Минка Салагьорова: Сключени са осем споразумения за град Петрич по програмата за Енергийна ефективност

31 Януари 2016 | 17:45
1 коментара
Общество
Минка Салагьорова: Сключени са осем споразумения за град Петрич по програмата за Енергийна ефективност

Сключени са осем споразумения за град Петрич по програмата за Енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това каза в интервю за „Фокус“ Минка Салагьорова, зам. – кмет по строителството в Община Петрич.

По думите й, по програма „Региона в растеж“ предстой представяне на инвестиционния план и реализация на обекти в самия Петрич.

„По програмата за Енергийна ефективност имаме сключени осем споразумения и се работи вече по тях, но със заповед на кмета сме организирали работни групи, които да подпомагат и други Сдружения на собствениците при подготовката на проектите, за да може да улесним тяхното кандидатстване по програмата. В момента работим и по въпросът за нова организация и осигуряване на безопасността на движение в града. Също така вече имаме готово обследване на детските и спортните площадки, кандидатствахме с проект по „Красива България“ за детска градина „Звънче“. Това, че говорим за подготовка за кандидатстване и какво правим в момента не означава, че ежедневно не се решават и възникнали текущи проблеми. Например укрепване на пътища, почистване на дерета и други подобни“, каза още заместник – кметът. Минка Салагьорова добави, че Община Петрич си е поставила амбициозни цели, които реално могат да бъдат постигнати, като от администрацията се надяват, че ще получат подкрепата на петричани.

"По отношение на пътища, водопроводи и улична мрежа в малките населените места възможност за решаване на конкретните проблеми ще се открие юни месец тази година, когато по програмата за „Развитие на селските райони“ ще се отвори мярката за общините", коментира Минка Салагьорова

По думите й, в тази връзка от общинска администрация се стараят да са в пълна проектна готовност.

„След като се приеме бюджетът и се конкретизира финансовия ресурс ще обявим процедура за възлагането на обществена поръчка за изготвяне на работни проекти за пътища, водопроводни мрежи и улици в населените места. Естествено като се съобразим с предложенията на кметовете на тези села. Също така се подготвяме за кандидатстване по програмата за Трансгранично сътрудничество с Гърция и по двете оси. В първата ос подготвяме проекти и по трите направления – околна среда, природно и културно наследство и биоразнообразие“, уточни Салагьорова.

Тя допълни, че в процес на приключване са няколко проекта, сред които финансираните от ПУДООС „Водоснабдяване Кърналово“ и „Канализация Кулата“. „Тези обекти са завършени, но се появяват проблеми с причини предишни етапи на строителството, които трябва да се отстранят, за да може да ги въведем в експлоатация. Например такъв беше случаят с водоснабдяването в Кърналово където трябва да се почистят сондажите, да се добавят помощни помпи, така че системата да заработи ефективно“, каза още заместник – кметът.

Салагьорова посочи, че се подготвя и проект за изграждане на компостираща инсталация с който ще кандидатстват по програма „Околна среда“.

Добавени коментари

88 публикува:
31 Януари 2016 | 21:56
Четири месеца пътя эа борсата е эатворен водопровода се пука през ден градът е дупка до дупка от Била надолу по ул.Т.Митов е миэерия ГУМа и борсата са трагедия .......

Добавете Вашия коментар

TOP